Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Britský politológ: Konzervatívci sa vrátia k moci s prevažnou väčšinou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Domnieva sa, že práve téma bezpečnosti mohla ešte viac posilniť predsudky ľudí ako voči Therese Mayovej ako líderke Konzervatívnej strany, tak aj voči šéfovi labouristov Jeremymu Corbynovi.

Londýn/Bratislava 7. júna (TASR) – Napriek tomu, že labouristi mali dobrú predvolebnú kampaň a výrazne zlepšili svoje postavenie v prieskumoch verejnej mienky, britský politológ z Univerzity v Leedse Richard Hayton očakáva, že konzervatívci sa vrátia k moci s prevažnou väčšinou.

"Hrozné útoky v Manchestri a v Londýne viedli k väčšiemu zameraniu sa na otázky bezpečnosti v kampani, teda viac, než je to zvyčajne pri takýchto voľbách v Spojenom kráľovstve. Nie je však jasné, že by to voličov ovplyvnilo pri hlasovaní," povedal Hayton pre TASR.

Domnieva sa, že práve téma bezpečnosti mohla ešte viac posilniť predsudky ľudí ako voči Therese Mayovej ako líderke Konzervatívnej strany, tak aj voči šéfovi labouristov Jeremymu Corbynovi. "Tí, ktorí sú skeptickí voči Corbynovým minulým vyjadrenia o takýchto otázkach, sa stále domnievajú, že nie je schopný účinne reagovať na hrozbu ako premiér. Mayovej oponenti zase poukazujú na skutočnosť, že ako ministerka vnútra šesť rokov predtým, ako sa stala premiérkou, bola zodpovedná za tieto záležitosti. Mayová sa taktiež stala terčom kritiky preto, lebo od roku 2010 sa znížil počet policajtov, zatiaľ čo labouristi sľubujú ich navýšenie o 10.000," zdôvodnil svoje tvrdenie politológ.

Vo štvrtok (8.6.) sa konajú v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska parlamentné voľby.