Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Britský premiér rokuje o hlasovacom práve Škótov

Britsky premiér David Cameron Foto: TASR/AP

Schôdzka sa uskutočnila v Chequers, vidieckej rezidencii britských premiérov, v čase vyostrenej debaty o tom, akým smerom sa má uberať sľúbená politická reforma.

Londýn 22. septembra (TASR) - Britský premiér David Cameron sa dnes zišiel s vedúcimi predstaviteľmi svojej Konzervatívnej strany v snahe utíšiť hnev, ktorý vyvolali sľuby poskytnuté Škótsku tesne pred minulotýždňovým referendom o nezávislosti, informovala agentúra Associated Press.

Schôdzka sa uskutočnila v Chequers, vidieckej rezidencii britských premiérov, v čase vyostrenej debaty o tom, akým smerom sa má uberať sľúbená politická reforma, keďže Škóti v hlasovaní odmietli odtrhnutie od Británie.

Tri hlavné britské politické strany sa tesne pred referendom zaviazali poskytnúť Škótsku širšie politické právomoci, ak voliči pri hlasovaní odmietnu nezávislosť.

Objavili sa pochybnosti o tom, ako Británia tieto sľuby splní. Konzervatívci chcú obmedziť hlasovacie právo škótskych poslancov v dolnej komore britského parlamentu a chcú tiež, aby ďalšie časti Spojeného kráľovstva dostali podobné právomoci, aké boli prisľúbené Škótsku.