Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Britský premiér sa ospravedlnil rodinám obetí pandémie koronavírusu

Bojovníci proti COVID-u a rodinní príslušníci tých, ktorí zomreli počas pandémie, držia plagáty počas protestu pred budovou, kde britský premiér a bývalý minister financií Rishi Sunak bude vypovedať v rámci vyšetrovania reakcie vlády na pandémiu ochorenia COVID-19, v Londýne 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Vyšetrovanie skúma reakciu vlády na pandémiu a v jeho rámci vypovedalo už viacero svedkov o údajne chaotickom zákulisí vládnutia vtedajšieho premiéra Borisa Johnsona.

Londýn 11. decembra (TASR) - Britský premiér Rishi Sunak sa v pondelok ospravedlnil rodinám obetí pandémie ochorenia COVID-19. Uviedol to v rámci vypočúvania, ktoré je súčasťou vyšetrovania reakcie britskej vlády na pandémiu covidu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Chcem len povedať, ako veľmi sa ospravedlňujem všetkým, ktorí počas pandémie stratili svojich milovaných a rodinných príslušníkov, ako aj tým, ktorí trpeli počas pandémie rôznymi inými spôsobmi v dôsledku prijatých krokov," uviedol Sunak.

"Je dôležité, aby sme sa poučili, aby sme sa mohli do budúcnosti pripraviť lepšie," dodal.

Vyšetrovanie skúma reakciu vlády na pandémiu a v jeho rámci vypovedalo už viacero svedkov o údajne chaotickom zákulisí vládnutia vtedajšieho premiéra Borisa Johnsona.

Sunak počas pandémie pôsobil v Johnsonovej vláde ako minister financií. Spočiatku bol chválený za to, ako pandémiu zvládol. Ozývajú sa však kritické hlasy, ktoré spochybňujú, či jeho snahy o rýchle znovuotvorenie ekonomiky nešli na úkor zdravia verejnosti. Podľa vyjadrenia jedného z vládnych poradcov mal údajne Sunak v tejto súvislosti vyhlásiť, že treba "ľudí jednoducho nechať zomierať," čo však súčasný premiér rozhodne popiera.

Vyšetrovanie sa zrejme bude zaoberať aj Sunakovým programom Eat out to help out (Jedz vonku a pomôž), ktorý mal počas pandémie podporiť návštevnosť reštaurácií, kaviarní a pohostinstiev. Program bol spustený auguste 2020 a podľa niektorých mohol prispieť k ďalšej vlne šírenia covidu v Británii.