Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský princ Harry oslávil v Nepále sviatok farieb

Na snímke z Národnej tlačovej agentúry Nepál britský princ Harry (v strede) počas návštevy nepálskeho mesta Lamjung 22. marca 2016. Foto: TASR/AP

Harry je prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý navštívil Nepál od roku 1993.

Káthmandu 22. marca (TASR) - Britský princ Harry sa dnes v Nepále, kde je na päťdňovej oficiálnej návšteve, zapojil do osláv sviatku farieb. Ľudia sa pri tomto hinduistickom sviatku vítania jari vzájomne potierajú práškovou farbou a s červenou farbou na tvári, brade, košeli aj rukách skončil aj princ, informovala stanica BBC.

Nepálske médiá zverejnili fotografie, na ktorých červenou farbou poznačený princ nanáša rovnakú červenú na tváre dedinčanov v okrese Lamdžung. Harry si tam zahral volejbal s chlapcami z miestnej strednej školy, ktorú zničilo zemetrasenie, a v pondelok prenocoval ako hosť u 86-ročnej vdovy po bývalom členovi slávneho pluku Gurkhov v britskej armáde.

Na snímke z Národnej tlačovej agentúry Nepál britský princ Harry hrá volejbal s miestnymi študentmi počas jeho návštevy nepálskeho mesta Lamjung 22. marca 2016.
Foto: TASR/AP
Dnes dopravil princa vrtuľník nepálskej armády do druhého najväčšieho mesta Nepálu, Pokhary, kde navštívil tábor britských Gurkhov. Potom sa presunul do Káthmandu.

Ešte pred stredajším návratom do vlasti otvorí v metropole Káthmandu spoločne s prezidentom krajiny prvý nepálsky Dievčenský summit, ktorý si stanovil ambiciózny cieľ: zlikvidovať do roku 2030 v krajine sobáše detských neviest.

Harry je prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý navštívil Nepál od roku 1993, keď himalájsku krajinu navštívila jeho matka, princezná Diana. Do Nepálu pricestoval na oslavy 200. výročia nepálsko-britských vzťahov.