Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Britský rezort vnútra niektorým občanom EÚ omylom pohrozil vyhostením

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia hovorcu sa chce teraz ministerstvo spojiť s týmito osobami a vysvetliť im, že prijaté oznámenie môžu ignorovať.

Londýn 23. augusta (TASR) - Britské ministerstvo vnútra omylom pohrozilo približne 100 osobám z členských štátov EÚ a iných európskych krajín, že budú vyhostené zo Spojeného kráľovstva. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie samotného rezortu.

Verejnosť sa o tomto nedopatrení dozvedela po tom, ako denník Guardian poukázal na prípad fínskej vedkyne, ktorá po vlaňajšom referende o vystúpení Británie z EÚ požiadala o povolenie na trvalý pobyt v Spojenom kráľovstve. Jej žiadosť bola zamietnutá a úrady ju vyzvali, aby opustila britské územie v priebehu jedného mesiaca.

Denník Independent dnes informoval, že okrem fínskej historičky Evy Johanny Holmbergovej, ktorá je vydatá za Brita a žije v anglickom Brightone, dostalo aj ďalších približne 100 osôb omylom list z ministerstva vnútra, informujúci prijímateľa o nadchádzajúcom vyhostení na základe imigračného zákona.

Podľa vyhlásenia hovorcu, ktorého citovala agentúra DPA, sa chce teraz ministerstvo spojiť s týmito osobami a vysvetliť im, že prijaté oznámenie môžu "ignorovať". "Nenechávame nikoho na pochybách, že práva občanov EÚ žijúcich v Spojenom kráľovstve zostávajú nezmenené," dodal.

V súčasnosti žije v Británii približne 3,2 milióna občanov iných krajín EÚ, pričom na to zatiaľ nepotrebujú nijaké zvláštne povolenie. To sa môže zmeniť po vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ, naplánovanom na marec 2019. Budúce práva týchto osôb sú predmetom rokovaní medzi Londýnom a EÚ, ktoré majú pokračovať budúci týždeň v Bruseli.