Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Britský šéf diplomacie Boris Johnson zrušil svoju návštevu Moskvy

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Išlo by o prvú návštevu šéfa britskej diplomacie v Rusku za viac než päť rokov.


Londýn 8. apríla (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson zrušil svoju návštevu Moskvy v súvislosti s nedávnym chemickým útokom v Sýrii. Johnson, ktorý mal vycestovať do Ruska v pondelok, vyhlásil, že situácia sa "podstatne" zmenila a jeho prioritou je medzinárodná podpora prímeria.

Dodal, že Británia vyzvala Rusko, aby spravilo všetko, čo je v jeho silách ohľadom "politického urovnania v Sýrii". "Odsudzujeme pokračujúcu ruskú obranu Asadovho režimu," povedal Johnson, ktorý sa mal v Moskve stretnúť so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Išlo by o prvú návštevu šéfa britskej diplomacie v Rusku za viac než päť rokov, všíma si stanica BBC.

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson navštívi Moskvu podľa plánu, a to 10.-11. apríla po summite krajín G7, po ktorom bude môcť Rusku vyslať "jasný a koordinovaný odkaz". Johnson dodal, že je v kontakte s americkými a inými "rovnako zmýšľajúcimi" partnermi, s ktorými hodlá prediskutovať ďalšie kroky.

Ruská ambasáda v Londýne reagovala na zrušenie Johnsonovej návštevy tvítom odkazujúcim na Čajkovského overtúru "Rok 1812", ktorá je oslavou Rusov brániacich svoju vlasť pred inváziou Napoleona.

"Boris Johnson zrušil svoju návštevu Moskvy. Divadlo pre nedostatok argumentov? Cíti sa bezpečnejšie v balíčku G7? Započúvajte sa do našej priateľskej odpovede," uvádza sa v danom príspevku.

Moskva považuje dôvod Johnsonovho rozhodnutia za absurdný, vyhlásila dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, ktorú cituje agentúra TASS.

"Toto zrušenie návštevy prichádza po jej nedávnom odklade. Britská strana pre to uvádza rozličné dôvody. Vzbudzuje to dojem, že naši západní partneri žijú v zvláštnej realite, kde sa najskôr snažia robiť spoločné plány jednostranne a potom ich aj jednostranne meniť, vymýšľajúc si absurdné príčiny,"
povedala hovorkyňa.