Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Britský šéf diplomacie nečakane pricestoval do Somálska

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Foto: TASR AP

Podľa britských diplomatických zdrojov by do piatka mal navštíviť ešte Ugandu, Etiópiu a Keňu.

Mogadišo 15. marca (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson dnes nečakane pricestoval na návštevu Somálska, kde sa stretol s novým prezidentom Mohamedom Abdullahim Mohamedom.

Johnsonova návšteva v Somálsku nebola vopred avizovaná - zrejme z bezpečnostných dôvodov, poznamenala agentúra AP. Ďalší program jeho návštevy v Somálsku nie je známy. Podľa britských diplomatických zdrojov by do piatka mal navštíviť ešte Ugandu, Etiópiu a Keňu.

Obaja politici podľa informovaných zdrojov mali rokovať o teroristických hrozbách, ktorým Somálsko čelí v súvislosti s pôsobením islamistických milícií aš-Šabáb na svojom území. Hovoriť mali aj o závažnom suchu, ktoré Somálsko postihlo a hrozí mu kvôli nemu hladomor.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) prednedávnom upozornila, že okamžitú humanitárnu pomoc v Somálsku potrebuje viac ako 6,2 milióna ľudí, čo je polovica obyvateľov tejto krajiny v Africkom rohu. Tri milióny ľudí z uvedeného počtu už sú vystavené hladu.

Somálsko koncom februára kvôli suchu vyhlásilo stav prírodnej katastrofy.

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien koncom minulého týždňa varoval, že svet čelí najväčšej humanitárnej kríze od roku 1945, keďže hladomor hrozí viac ako 20 miliónom ľudí v štyroch krajinách Afriky, a vyzval na pomoc pre Jemen, Južný Sudán, Somálsko a severovýchodnú Nigériu.

Uviedol, že súčasná situácia sa podobá na hladomor, ktorý Somálsko zažilo v roku 2011. Poukázal však na odlišnosť v podobe väčšieho záberu partnerov v oblasti poskytovania humanitárnej pomoci, lepšiu kontrolu zdrojov a tesnejšiu spoluprácu s novou somálskou vládou. Zdôraznil, že hladomoru "je možné predísť, ale potrebujeme ihneď veľké zdroje" peňazí.

Britský Výbor pre okamžitú reakciu na katastrofy v reakcii na situáciu v hladomorom ohrozených krajinách zriadil krízový štáb pre východnú Afriku a dnes oznámil, že za každú libru darovanú občanmi prispeje rovnakou sumou na humanitárnu pomoc pre tento región. Spomínaný výbor združuje 13 britských humanitárnych agentúr.