Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Britský súd odsúdil za krádeže starožitností 14 členov gangu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zlodeji sa v období od novembra 2011 do apríla 2012 vlámali do zbierok troch múzeí a jedného aukčného domu.

Londýn 1. marca (TASR) - Britský súd v Birminghame usvedčil 14 členov kriminálneho gangu z krádeží čínskych starožitností a nosorožieho rohu v hodnote miliónov eur, ku ktorým došlo vo viacerých britských múzeách a tiež v aukčnom dome. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenia miestnej polície.

Súd uznal dnes za vinných štyroch z členov gangu, ostatných desiatich usvedčili už v predošlých procesoch. Zlodeji sa v období od novembra 2011 do apríla 2012 vlámali do zbierok troch múzeí a jedného aukčného domu. Krádežami sa snažili uspokojiť dopyt bohatých čínskych kupcov, spresnila agentúra DPA.

Polícia v meste Durham uviedla, že dve krádeže a jeden ďalší pokus o krádež uskutočnili v múzeu Oriental na Universite v Durhame a jednu ďalšiu lúpež spáchali aj v múzeu Fitzwilliam v Cambridgei. Mnohé z odcudzených predmetov sa doposiaľ nepodarilo nájsť. Celkovú hodnotu ukradnutých predmetov polícia vyčíslila na 18 až 57 miliónov libier (21,7 až 73 miliónov eur).

Polícia dodala, že zlodeji sa údajne pokúšali odcudziť aj hlavu nosorožca z múzea na hrade v meste Norwich, pri úteku ju však zanechali na mieste.