Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Británia umožní návrat džihádistickej nevesty do krajiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dnes 20-ročná Begumová opustila Britániu vo februári 2015 a viac ako tri roky žila podľa zákonov Islamského štátu

Londýn 16. júla (TASR) - Britský súd vo štvrtok rozhodol, že Shamime Begumovej, ktorá sa ako tínedžerka vydala v Sýrii za bojovníka extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), by malo byť umožnené vrátiť sa do Británie, aby mohla napadnúť rozhodnutie britskej vlády odobrať jej občianstvo. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Vo februári Begumová s odvolaním proti rozhodnutiu vlády odobrať jej občianstvo neuspela.

Begumovej rodiča sa narodili v Bangladéši a podľa názoru britskej vlády to znamená, že žena nie je bez štátnej príslušnosti, lebo si môže uplatniť nárok na bangladéšske občianstvo. V súčasnosti nemá bangladéšsky pas a ak by vycestovala do Bangladéša, hrozil by jej tam na základe tamojších prísnych protiteroristických zákonov trest smrti.

Dnes 20-ročná Begumová opustila Britániu vo februári 2015 a viac ako tri roky žila podľa zákonov Islamského štátu. Vo februári 2019 ju v deviatom mesiaci tehotenstva našli v jednom z utečeneckých táborov. Ešte v ten istý mesiac vtedajší britský minister vnútra Sajid Javid rozhodol, že jej z dôvodu ochrany národnej bezpečnosti bude odobraté britské občianstvo.

V rozhovore pre Sky News Begumová povedala, že počas svojho pobytu v samozvanom kalifáte IS v Sýrii, kde sa tri týždne po príchode vydala za holandského džihádistu menom Yago Riedijk, bola len "ženou v domácnosti". Nemenovaný zdroj však pre denník The Daily Telegraph uviedol, že Begumová pôsobila v radoch tzv. morálnej polície IS a mala právo nosiť útočnú pušku.

Istý aktivista v boji proti IS pre denník The Independent uviedol, že sa objavilo viacero obvinení, podľa ktorých "Begumová pomáhala zašívať samovražedných útočníkov do viest s výbušninami tak, aby si ich pred detonáciou nemohli vyzliecť".