Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Britský torpédoborec v Červenom mori odrazil dronový útok húsíov

Na fotografii poskytnutej indickým námorníctvom je americká loď Genco Picardy, ktorá sa v stredu stala terčom útoku bezpilotného lietadla s bombou, ktoré vypustili jemenskí povstalci Húsiovia v Adenskom zálive, štvrtok 18. januára 2024. Foto: TASR

Na palube torpédoborca nedošlo k zraneniam ani ku škodám, dodal šéf britského rezortu obrany.

Londýn 28. januára (TASR) - Britská armáda úspešne odrazila dronový útok jemenských povstalcov húsíov na britský torpédoborec v Červenom mori. V nedeľu to oznámil britský minister obrany Grant Shapps, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Britský torpédoborec HMS Diamond v sobotu čelil dronovému útoku húsíov, ktorý odrazil nasadením raketového systému Sea Viper, uviedol Shapps. Pokračujúce útoky v Červenom mori sú podľa jeho slov "netolerovateľné a nezákonné".

Na palube torpédoborca nedošlo k zraneniam ani ku škodám, dodal šéf britského rezortu obrany.

Americké a britské sily podnikli v januári vzdušné útoky na ciele húsíjských povstalcov v Jemene, ktorí od novembra ohrozujú lodnú dopravu v Červenom mori.

Húsíovia tvrdia, že na lode útočia zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti hnutiu Hamas. Povstalci uviedli, že i napriek útokom USA a Británie chcú v útokoch v Červenom mori pokračovať.