Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Brocková: Pri podpore Ukrajiny je kľúčové udržať jednotu EÚ

Na archívnej snímke Ingrid Brocková 21. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou neformálneho rokovania v Prahe bola vojna na Ukrajine.

Praha/Bratislava 31. augusta (TASR) – Pri ďalšej podpore Ukrajiny je kľúčová súdržnosť Európskej únie (EÚ) a demokratických partnerov. Zhodli sa na tom ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ na zasadnutí v Prahe, na ktorom sa v stredu zúčastnila štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brocková. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR.

"Jednota členských štátov EÚ je našou najsilnejšou zbraňou a spoločný prístup k vydávaniu víz občanom Ruska, sankciám, vojenskej podpore Ukrajiny alebo celkovo vzťahom s Kremľom je najefektívnejšou a z dlhodobého hľadiska jedinou možnou alternatívou," uviedla Brocková.

Hlavnou témou neformálneho rokovania v Prahe bola vojna na Ukrajine. Ministri sa dohodli na pozastavení zjednodušeného vydávania víz pre občanov Ruska s výnimkou pre špecifické skupiny občanov.

"Je mimoriadne dôležité, že EÚ je v tomto principiálnom postoji jednotná a Slovensko toto rozhodnutie podporuje," priblížila Brocková.

Účastníci zasadnutia s partnermi z Ukrajiny, Moldavska a Gruzínska potvrdili silnú podporu ich európskej perspektívy. Ministri sa zhodli aj na tom, že EÚ musí okrem hospodárskej a investičnej spolupráce s africkými partnermi systematicky komunikovať o politikách a záujmoch EÚ, pričom príčinou potravinovej krízy je vojna Ruska proti Ukrajine, uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR.