Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Východoeurópanov zneužívajúcicich sociálne dávky treba repatriovať

Foto: TASR/AP

Navrhol to nemecký poslanec Európskeho parlamentu Elmar Brok z Kresťansko-demokratickej únie (CDU).

Brusel 3. januára (TASR) - Nemecký poslanec Európskeho parlamentu Elmar Brok z Kresťansko-demokratickej únie (CDU) kancelárky Angely Merkelovej dnes navrhol možnosť repatriácie imigrantov z krajín východnej Európy, ktorí prídu do Nemecka za účelom vymaniť sa z chudoby a odoberať im odtlačky prstov, aby sa zabránilo ich návratu po repatriácii.

Šéf Výboru EP pre zahraničnú politiku uviedol, že imigranti, ktorí prichádzajú do Nemecka len za účelom poberania dávok v nezamestnanosti a sociálneho zabezpečenia pre svoje rodiny, by mali byť vrátení do krajín svojho pôvodu.

"A mali by sme mať na pamäti aj vytvorenie registra na odtlačky prstov takýchto osôb, aby sa zabránilo ich opätovnému návratu," uviedol Brok.

Vplyvný nemecký europoslanec týmito výrokmi zasiahol do diskusie, ktorá momentálne prebieha v členskej základni konzervatívnych strán vládnucej koalície CDU a CSU. Jej cieľom je sprísnenie imigračných zákonov zo strachu pred novou vlnou prisťahovalcov z Rumunska a Bulharska, ktorí po ukončení sedemročného prechodného obdobia majú od 1. januára otvorený trh práce vo všetkých krajinách EÚ.

Najväčšie obavy pred možnou vlnou nových ekonomických prisťahovalcov z Bulharska a Rumunska zaznievajú predovšetkým v Nemecku a Británii.

Nemecký inštitút pre trh práce (IAB) odhaduje, že počet Rumunov a Bulharov v Nemecku sa zvýši o 100.000-180.000 osôb. V súčasnosti v Nemecku žije okolo 370.000 rumunských a bulharských občanov.