Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Finančníka Browdera opäť odsúdili na deväť rokov väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Browder bol v rokoch 1995-2007 najväčším zahraničným investorom do portfólií v Rusku.

Moskva 29. decembra (TASR) - Na deväť rokov väzenia odsúdili v neprítomnosti v Rusku za daňové úniky britského finančníka Williama Browdera, ktorý proti Rusku vedie medzinárodnú kampaň v súvislosti s podozrivým úmrtím svojho kolegu, moskovského právnika Sergeja Magnitského. Informovala o tom agentúra AP.

Browder bol jedným z najväčších obhajcov tzv. Magnitského zákona, ktorý v roku 2012 prijal americký Kongres. Zákon umožňuje prijímanie sankčných opatrení voči osobám, ktoré sa podieľali na väznení a neobjasnenej smrti ruského protikorupčného právnika Sergeja Magnitského z roku 2009, alebo sú zodpovedné za porušovanie ľudských práv v Rusku.

Osoby pridané na tzv. Magnitského zoznam nemôžu získať americké víza a ich majetok v USA musí byť zmrazený.

Moskva považuje Magnitského zákon za zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí a v reakcii naň zverejnila vlastný zoznam občanov USA, ktorým zakázala vstup na územie Ruskej federácie.

Browder bol v rokoch 1995-2007 najväčším zahraničným investorom do portfólií v Rusku. Okrem toho bol zamestnávateľom právnika Magnitského, ktorého smrť vo vyšetrovacej väzbe vyvolala v Rusku pobúrenie a škandál, keďže sa objavili podozrenia, že bol týraný a nebola mu poskytnutá lekárska starostlivosť.

V lete 2013 obvodný súd v Moskve uznal Magnitského i Browdera za vinných z daňových únikov vo výške pol miliardy rubľov. Týmto verdiktom sa skončilo dlhé súdne konanie, ktoré rodina zosnulého právnika, ľudskoprávni aktivisti i advokáti Browderovej spoločnosti Hermitage Capital Management bojkotovali, lebo ho považovali za absurdné. Išlo totiž o vôbec prvý súd s mŕtvym človekom v ruskej histórii.

Browdera vtedy ten istý súd ako v piatok odsúdil na deväť rokov väzenia; Magnitskij unikol vysokému trestu len preto, že sa ho nedožil.

Ruské úrady v roku 2014 vyhlásili po Browderovi medzinárodné pátranie.