Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Britský veľvyslanec pri EÚ sa už chystá na odovzdanie listu o brexite

Britský veľvyslanec pri Európskej únii Tim Barrow (vpravo) nastupuje do svojho auta v Bruseli 28. marca 2017. Barrow bude tým, kto v stredu 29. marca odovzdá predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oficiálny list, ktorým Spojené kráľovstvo oznámi svoj zámer vystúpiť z EÚ. Foto: TASR/AP

Británia dnes teda listom oznámi Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku.

Brusel 29. marca (TASR) - Britský veľvyslanec pri EÚ Tim Barrow prišiel dnes do svojho úradu v Bruseli na stretnutie s ďalšími ambasádormi, ktoré sa koná len niekoľko hodín pred spustením tzv. brexitu, teda odchodu Británie z Európskej únie.

Barrow je v Bruseli už od utorka a dnes dopoludnia sa zúčastňuje na bežnom stretnutí s veľvyslancami, informuje agentúra AP.

Barrow neskôr zo stretnutia odíde a okolo 13.30 h SELČ osobne odovzdá list podpísaný britskou premiérkou Theresou Mayovou predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi. Týmto listom sa oficiálne spustí tzv. brexit.

Británia dnes teda listom oznámi Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku. K samotnému vystúpeniu krajiny z EÚ by malo dôjsť najneskôr o dva roky, čiže v závere marca 2019. Nie je však vylúčené ani predĺženie rokovaní, ak si to budú okolnosti vyžadovať.

Británia ukončí 44-ročný vzťah s EÚ, keďže tak rozhodli voliči Spojeného kráľovstva v referende pred deviatimi mesiacmi.

Premiérka Mayová oznámi dnes popoludní Dolnej snemovni britského parlamentu, že aktivovala článok 50 kľúčovej zmluvy EÚ - Lisabonskej zmluvy -, ktorý spúšťa dvojročný proces odchodu krajiny. Mayová to urobí v rovnakom čase, ako bude veľvyslanec Barrow odovzdávať list Tuskovi.

Mayovej úrad informoval, že premiérka zákonodarcom v Dolnej snemovni povie, že Spojené kráľovstvo sa vydáva na "dôležitú cestu" a občania by sa mali zjednotiť, aby nadviazali na "svetovú Britániu".