Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Brusel chce umožniť vydavateľstvám spoplatniť výsledky vo vyhľadávaní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Návrh poskytne vydavateľstvám exkluzívne práva na zverejnenie svojho obsahu na internete.

Brusel 26. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) dokončila návrh radikálnej reformy legislatívy v oblasti ochrany autorských práv, ktoré umožnia európskym vydavateľstvám požadovať od internetových vyhľadávačov poplatky, ak ukážu časť ich článkov. Podľa informácií denníka Financial Times návrhy budú zverejnené v septembri. Ich cieľom je zmierniť moc veľkých internetových firiem, ktorých silná trhová pozícia vytvára nerovnováhu pri rokovaniach medzi vyhľadávačmi a autormi.

Návrh poskytne vydavateľstvám exkluzívne práva na zverejnenie svojho obsahu na internete. Vyhľadávače, ako Google News, tak budú musieť súhlasiť s ich podmienkami, ak budú chcieť ukázať výťahy či časti článkov. Na druhej strane vydavateľstvá nebudú povinné uvaliť poplatok a môžu ho ponúknuť bezplatne. Európske pravidlá pre autorské práva nepokrývajú jednoduché prepojenie verejne dostupného obsahu, a to sa podľa EK nezmení.

Kritici však poukazujú na neúspech podobného úsilia v Nemecku a Španielsku. Google na túto snahu v Španielsku zareagoval uzatvorením svojej národnej verzie stránky Google News. V Nemecku zas vydavateľstvá ustúpili od poplatkov, aby sa ich články aj naďalej objavovali vo výsledkoch vyhľadávania. Reagovali tak na výrazný pokles sledovanosti, keď sa ich články vo výsledkoch neobjavili.

"Uvedomujú si, že v Nemecku a Španielsku to nefungovalo, ale zo štrukturálneho hľadiska sa snažia o to isté," upozorňuje nemecká europoslankyňa Julia Redaová. Podľa nej ani exkluzívne práva nezlepšia postavenie vydavateľstiev pri vyjednávaní s Google. "Je hlúpe myslieť si, že firmy môžu tento boj vyhrať," dodala poslankyňa.

V iných oblastiach sa reformy riadia príkladom Google. Video portály budú povinné zaviesť technológie, ktoré identifikujú diela kryté autorskými právami. Podobným systémom pracuje aj portál Youtube, ktorý patrí práve Google. Vedci zas budú môcť podľa určitých slovných formulácií hľadať prípadné krádeže častí svojich vedeckých prác.

Snaha o spoplatnenie obsahu ešte viac skomplikuje naštrbené vzťahy medzi Silicon Valley a Bruselom. Obidve strany si vymieňajú čoraz podráždenejšie argumenty v otázkach týkajúcich sa hospodárskej súťaže, daní a ochrany súkromia. Do veci sa tento týždeň zapojilo aj americké ministerstvo financií, ktoré pohrozilo protiopatreniami, ak EK bude pokračovať v daňovom prešetrovaní veľkých korporácií, napríklad, Apple.