Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

V Bruseli pri europarlamente dnes došlo k falošnému bombovému poplachu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za posledných 20 dní polícia musela riešiť najmenej desať anonymných hrozieb, z ktorých sa väčšina týkala Bruselu.

Brusel 2. februára (TASR) - Niekoľko budov Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli bolo dnes okolo obeda evakuovaných po zistení podozrivého vozidla zaparkovaného v blízkosti tejto európskej inštitúcie. Išlo o ďalší zo série falošných poplachov, ktorým je v posledných týždňoch vystavené Belgicko a najmä Brusel.

Belgická televízna a rozhlasová stanica RTBF v tejto súvislosti upozornila, že počet falošných hrozieb bombových atentátov v Belgicku badateľne vzrástol po januárových teroristických útokoch v Paríži a po úspešnom zásahu belgickej polície proti džihádistickej bunke vo Verviers, pri ktorom boli zabití dvaja militantní islamisti.

Za posledných 20 dní polícia musela riešiť najmenej desať anonymných hrozieb, z ktorých sa väčšina týkala Bruselu.

Dnešný poplach bol zatiaľ posledný zo série možných hrozieb, ktorým sú vystavení obyvatelia a návštevníci Bruselu. Hovorkyňa EP Marjory van den Broeková uviedla, že polícia evakuovala časť budovy, kde sa nachádzajú administratívne úrady a návštevnícke centrum Parlamentárium, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti inštitúcie. Chod hlavnej časti budovy zákonodarného zboru EÚ, kde majú kancelárie europoslanci, nebol ovplyvnený bombovým poplachom.

Privolané zásahové jednotky s účasťou pyrotechnikov zistili, že podozrivé auto neobsahuje výbušniny, uviedla tlačová agentúra Belga.

Podozrivé auto dnes doobeda zaznamenali aj v blízkosti amerického veľvyslanectva v Bruseli. Podľa agentúry Belga ani v tomto prípade neboli v aute objavené nebezpečné látky, zbrane či výbušniny a poplach bol rýchlo odvolaný.