Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Bruseli sa konferencia Rady Európy zameria na reformu ESĽP

Pohľad na komplex budov Rady Európy vo francúzskom Štrasburgu. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Očakáva sa, že bruselská konferencia vyústi do prijatia politickej deklarácie opätovne potvrdzujúcej podporu členských krajín pre systém ESĽP.

Bratislava/Brusel/Štrasburg 16. marca (TASR) - Rada Európy (RE) dnes oznámila, že v dňoch 26. - 27. marca sa uskutoční konferencia ministrov spravodlivosti zo 47. členských krajín tejto paneurópskej organizácie. Predstavitelia rezortov spravodlivosti budú diskutovať o tom, ako čo najlepšie a najúčinnejšie zavádzať do praxe rozsudky Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu.

Pôjde už o štvrté podobné podujatie na vysokej úrovni zamerané na reformu systému ESĽP, v nadväznosti na konferencie, ktoré sa konali vo švajčiarskom meste Interlaken (2010), v tureckom Izmire (2011) a na pôde Spojeného kráľovstva v Brightone (2012).

Zmeny, ktoré sa podarilo zaviesť v posledných rokoch, viedli k zefektívneniu tejto štrasburskej súdnej inštancie a k drastickému zníženiu počtu nedoriešených prípadov.

Očakáva sa, že bruselská konferencia vyústi do prijatia politickej deklarácie opätovne potvrdzujúcej podporu členských krajín pre systém ESĽP. Zároveň sa očakáva prijatie akčného plánu ustanovujúceho opatrenia, ktoré treba prijať v rámci Rady Európy, Európskeho súdu pre ľudské práva a aj na strane 47 členských štátov s cieľom zlepšiť výkon rozsudkov tohto súdneho dvora.

Konferencia sa uskutoční v Bruseli, lebo Belgicko v súčasnosti predsedá Výboru ministrov Rady Európy.