Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Brusel: Letisko je stále zavreté, doprava sa vracia k normálu

Na snímke belgickí vojaci hliadkujú v Bruseli. Foto: TASR/AP

Utorkové útoky v Bruseli si vyžiadali 31 obetí na životoch a vyše 200 zranených. Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Brusel 23. marca (TASR) - Bruselské letisko Zaventem zostane po utorkových útokoch zavreté na neurčito, informovala dnes belgická televízia RTBF.

Správa letiska podľa televízie požiadala nájomcov priestorov v areáli, aby znížili počet prítomných zamestnancov na nutné minimum. Podľa hovorkyne letiska Anke Fransenovej je tam v rôznych prevádzkach zamestnaných okolo 20.000 ľudí.

Podľa hovorkyne v odletovej hale, kde v utorok došlo k explóziám, pokračujú práce súvisiace s vyšetrovaním týchto samovražedných atentátov. "Ešte nemáme prístup do haly, aby sme mohli vyhodnotiť škody," vysvetlila.

Hovorkyňa spresnila, že letisko je uzavreté a jeho obvyklá činnosť je výrazne zredukovaná. V utorok odtiaľ štartovalo len niekoľko civilných lietadiel, aj to prázdnych, a dokonca aj nákladné odleteli bez carga.

Doprava na všetkých linkách metra v Bruseli, ktoré bolo v utorok tiež terčom útoku, sa postupne vracia k obvyklému režimu, uviedla RTBF.

Na zatiaľ neobsluhovaných staniciach majú cestujúci k dispozícii náhradnú autobusovú dopravu. Podľa televízie v metre - najmä pri vchode do podzemných staníc - hliadkuje polícia, ktorá má právo vykonať osobnú kontrolu cestujúcich.

S obmedzeniami funguje v Bruseli dnes už aj autobusová doprava. Električky premávajú bez výpadkov.

K normálu sa vrátila aj situácia v železničnej doprave, oznámila železničná spoločnosť SNCB.

V bruselských školách sa dnes učí ako obvykle. Ministerstvo školstva však v dôsledku utorkových útokov vydalo vestník, ktorým školy žiada prijať preventívne bezpečnostné opatrenia. Žiadne dieťa napríklad nesmie opustiť školu bez sprievodu svojho rodiča, ktorého musí pedagogický dozor "vizuálne identifikovať". Školy dostali nariadenie strážiť všetky vchody do budov a pokúsiť sa nájsť alebo vytvoriť útočiská, kam by sa žiaci a učitelia mohli v prípade incidentu bezpečne uchýliť.

Utorkové útoky v Bruseli si vyžiadali 31 obetí na životoch a vyše 200 zranených. Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát (IS).