Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Brusel po neúspechu o sídlo EMA a EBA:Po brexite je stále o čo bojovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Belgická metropola dúfa, že sa jej podarí prilákať niektoré zo spoločností, ktoré pôsobia vo vysoko regulovaných odvetviach.

Brusel 21. novembra (TASR) - Belgicko netají sklamanie, že sa mu v pondelok nepodarilo získať pre Brusel sídlo jednej z dvoch prestížnych agentúr - Európskej agentúry pre lieky (EMA) a Európskeho orgánu pre bankovníctvo (EBA) -, ktoré po brexite budú musieť opustiť Londýn. Belgičania však stále dúfajú, že sa im z Británie podarí prilákať ďalšie spoločnosti, ktoré pôsobia vo vysoko regulovaných odvetviach. Uviedla to televízna stanica RTBF.

Ministri 27 členských krajín EÚ v pondelok na zasadnutí v Bruseli rozhodli o tom, že budúcim sídlom EMA bude Amsterdam a EBA sa presťahuje do Paríža. O obe agentúry mal záujem aj Brusel; "metropola EÚ" je hlavným sídlom inštitúcií Európskej únie a pôsobia tam viaceré európske agentúry. Spolu je v Bruseli 60 európskych, medzinárodných a medzivládnych inštitúcií.

Podľa RTBF sklamanie Belgičanov v súvislosti s EMA a EBA je očividné, ale ako pre televíziu uviedol Bénédicte Wilders zo spoločnosti Brussels invest&export, ktorá stála za kandidatúrou pre obe agentúry, Brusel dúfa, že sa mu podarí prilákať niektoré zo spoločností, ktoré pôsobia vo vysoko regulovaných odvetviach, či už v oblasti financií, poisťovníctva, audiovizuálneho vysielania, alebo leteckej dopravy.

Wilders upozornil, že ide o spoločnosti, ktoré ak chcú pôsobiť v Európskej únii, musia byť v uvedených odvetviach uznané národným regulačným orgánom, a to zvyčajne predpokladá ich prítomnosť (sídlo) v jednom z členských štátov Únie. To znamená, že po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ takéto spoločnosti nebudú môcť zostať v Londýne, ak chcú pokračovať vo svojej činnosti - napríklad v oblasti vysielania - na európskom území.

Brusel chce pre ich prilákanie vsadiť na svoje silné stránky, ktoré predložil aj pri kandidatúre o EMA a EBA: mobilita, viacjazyčnosť, medzinárodné školy. Wilders tvrdí, že okrem toho bruselský región ponúka širokú podporu pre zamestnancov týchto spoločností, ktorí budú ochotní sa presťahovať do belgickej metropoly.