Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bruselský primátor sa vzdal funkcie. Pre nelegálne vyplatené odmeny

Bruselský primátor Yvan Mayeur Foto: TASR/AP

Yvan Mayeur bol vo funkcii bruselského primátora od roku 2013.

Brusel 8. júna (TASR) – Odstúpenie z funkcie dnes ohlásil bruselský primátor Yvan Mayeur. Poddal sa tlaku, ktorý spôsobilo odhalenie, že ako člen neziskovej organizácie na pomoc bezdomovcom dostával neodôvodnené odmeny. Formálne podá demisiu o 20.00 h.

Belgické médiá odhalili, že bruselský primátor získaval peniaze za účasť na poradách neziskovej organizácie Samusocial, ktorá má na starosti starostlivosť o bezdomovcov. Jej vedenie malo porady desaťkrát mesačne a za každú z nich si vyplácalo peniaze.

Organizácia je súkromná, ale 98 percent jej rozpočtu je z verejných zdrojov.

Počas rokov 2015 a 2016 si mal Mayeur za účasť na poradách neziskovky zarobiť takmer 36.000 eur v hrubom. Belgický telerozhlas RTBF informoval, že Samusocial vyplácala týmto spôsob peniaze aj ďalším členom svojho vedenia a ročne na to vynaložila približne 60.000 eur.

Yvan Mayeur bol vo funkcii bruselského primátora od roku 2013. Je členom opozičnej Socialistickej strany (PS), ktorá teraz zaňho hľadá náhradu. Denník La Derniere Heure pripomenul, že v Belgicku budú o 16 mesiacov komunálne voľby, čo by mohlo byť dôvodom rýchleho odstúpenia primátora.