Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Brusel predĺžil výstrahu.Zatkli štvrtého podozrivého z útokov v Paríži

Belgickí vojaci hliadkujú na Námestí Grand Place v centre Bruselu 23. novembra 2015. Foto: TASR/AP

Napätú situáciu v belgickej metropole najlepšie znázorňuje prítomnosť vojenských obrnených vozidiel a vojakov so samopalmi hneď vedľa vianočného stromčeka na Hlavnom námestí.

Brusel 23. novembra (TASR) - Belgicko dnes predĺžilo platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred teroristickým útokom pre hlavné mesto krajiny Brusel, a to do budúceho pondelka 30. novembra 2015.

Po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť o tom informoval belgický premiér Charles Michel.

Podľa jeho slov sa však už od stredy postupne opäť otvoria brány škôl a stanice miestnej podzemnej železnice.

Predseda belgickej vlády však zdôraznil, že vážne bezprostredné ohrozenie pretrváva a situácia zostáva nezmenená.

Rozhodnutiu predchádzalo dnes posúdenie aktuálneho stavu vecí národným krízovým centrom, ktoré odporučilo občanom v metropole krajiny aj naďalej sa vyhýbať lokalitám, akými sú železničné stanice alebo letiská, ale aj dejiskám koncertov a masových akcií, informovala tlačová agentúra DPA.

V Bruseli vyhlásili najvyšší stupeň výstrahy pred teroristickou hrozbou v sobotu ráno, vo zvyšku Belgicka zostáva v platnosti druhý najvyšší stupeň varovania.

Belgická vláda už niekoľko dní netají, že sa obáva v Bruseli útokov podobného charakteru, dejiskom akých sa francúzske hlavné mesto Paríž stalo 13. novembra.

Pátranie po viacerých podozrivých z terorizmu naďalej pokračuje.

Z Belgicka prišla dnes večer aj správa, ktorá s odvolaním sa na prokuratúru v Bruseli hovorí o zadržaní štvrtého podozrivého zo spoluúčasti na teroristických útokoch v Paríži. Na muža, ktorého zadržali pri rozsiahlej policajnej akcii v centre belgickej metropoly v nedeľu večer, vydali zatykač.

Pri rovnakej akcii zadržali aj ďalších 15 ľudí, ktorých medzičasom prepustili na slobodu. Päť dnes zadržaných osôb vypočuli, dve z nich prepustili na slobodu.

Život v Bruseli

Život v Bruseli, kde už tretí deň platí mimoriadna bezpečnostná situácia, pokračuje každodenným tempom. Obyvatelia sa prispôsobili vážnym obmedzeniam v oblasti hromadnej dopravy a aj napriek uzavretiu škôl zostala otvorená väčšina obchodov. Policajné razie pokračovali aj dnes v Bruseli a tiež v meste Liege.



Napätú situáciu v belgickej metropole najlepšie znázorňuje prítomnosť vojenských obrnených vozidiel a vojakov so samopalmi hneď vedľa vianočného stromčeka na Hlavnom námestí v Bruseli, ktoré je každý deň magnetom pre tisícky návštevníkov.

Platí zvýšená prítomnosť vojakov a policajtov v uliciach mesta, ktorí už tretí deň po sebe strážia vládne budovy, inštitúcie EÚ a ďalšie citlivé ciele. Väčšina obchodov je otvorená, rovnako aj kaviarne a reštaurácie v meste. O zákazníkov v obchodoch nie je núdza, parkoviská pred supermarketmi sú preplnené ako po bežné dni.

Zatvorené sú dnes všetky typy škôl, od jaslí až po univerzity, pričom na bránach visia oznámenia o tom, že ide o bezpečnostné opatrenie. Mimo prevádzky sú aj múzeá, kiná, kultúrne domy, plavárne a športové strediská.

Ministerka školstva za oblasť Valónsko-Brusel Joelle Milquetová dnes uviedla, že treba zaistiť, aby boli v utorok všetky školy vrátane univerzít znovu otvorené. Upozornila, že na školách zrejme dôjde k sprísneniu bezpečnosti a tiež k posilneniu kontrol pri vstupe do školských budov.

Na snímke muž fajčí a pozerá sa do smartfóna 23. novembra 2015 v Bruseli. Belgicko dnes predĺžilo platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred teroristickým útokom pre hlavné mesto krajiny Brusel, a to do budúceho pondelka 30. novembra 2015. Po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť o tom informoval belgický premiér Charles Michel.
Foto: TASR/AP


Milquetová pripomenula, že rozhodnutie zavrieť školy kvôli najvyššiemu stupňu ohrozenia je bezprecedentné, lebo v doterajšej povojnovej histórii krajiny k tomu nikdy nedošlo.

Pobočky niektorých veľkých bánk zostali zavreté, pričom ich zamestnanci dostali možnosť pracovať z domu, rovnako ako aj časť úradníkov inštitúcií Európskej únie.

Pre oblasť dopravy aj dnes platilo, že bruselské metro bolo aj dnes mimo prevádzky a električky jazdili iba na úsekoch bez podzemnej dráhy.

Univerzitná nemocnica Sait-Luc zrušila všetky nadnes naplánované konzultácie. Bruselské nemocnice obmedzili návštevné hodiny a prijali zvýšené bezpečnostné opatrenia.

Belgický minister vnútra Jan Jambon v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL priznal, že belgická metropola nie je úplne paralyzovaná a že život v mnohých smeroch pokračuje v bežných koľajach.

Medzitým federálna polícia potvrdila, že dnes krátko po obede došlo k ďalším piatim raziám v Bruseli a dva policajné zákroky zamerané na hľadanie teroristov na úteku sa konali v meste Liege.

Mešita v Molenbeeku dostala výhražný list od "Kresťanského štátu"

Mešita Attadamoune z bruselskej imigrantskej štvrte Molenbeek ohlásila dnes úradom prijatie výstražného anonymného listu. Takzvaný "Kresťanský štát" v ňom hrozí pomstou za všetkých kresťanov, ktorí sa stali obeťami rôznych atentátov. Informovala o tom televízna stanica RTBF.

List v poštovej schránke jednej z hlavných mešít v Molenbeeku objavil Jamal Habbachich, jeden zo správcov mešity a odovzdal ho polícii. Anonymný list bol napísaný tlačeným písmom, obsahoval veľa pravopisných chýb vo francúzštine. Úrady uviedli, že hrozby tohto typu neberú na ľahkú váhu.

List obsahuje tri krátke odseky, v ktorých neznámy autor hrozí, že "Kresťanský štát pomstí našich bratov padlých pri rôznych atentátoch!" Ďalej uvádza, že "žiadna mešita a žiadna z vašich predajní nebudú v bezpečí". List sa končí hrozbou: "Vaši bratia budú podrezaní ako prasce a ukrižovaní ako náš Pán, ak neprekonvertujú svoje duše". Ako podpis slúži skratka E.C., čiže Kresťanský štát a pečiatkou je štylizovaný kríž ležiaci na kopijach a mečoch so symbolom ľalie, ktorá bola aj na zástavách križiackych rytierov.

Habbachich oznámil, že celú záležitosť podstúpi do rúk príslušným úradom s tým, že ide buď o posolstvo nejakého šialenca, alebo o veľmi vážnu hrozbu. A dodal, že je prekvapený, keď niekto hlásiaci sa za kresťana používa terminológiu skupiny Islamský štát.

Habbachich je predsedom Rady mešít Molenbeeku, ktorá zahŕňa 16 islamských modlitební. Vo svojej pozícii odsúdil atentáty z Paríža ako aj konanie Islamského štátu. Zároveň pripomenul, že pri zakladaní niektorých mešít v Molenbeeku sa miestne úrady dopustili mnohých nedôsledností. Rada mešít Molenbeeku v minulosti okrem iného upozorňovala, že členovia radikálnej skupiny Sharia4Belgium (šaría pre Belgicko) lákajú nových adeptov medzi tamojšími moslimskými veriacimi.

"Nikto nás ale nepočúval. Každý má svoj podiel viny na tomto stave vecí. Teraz platíme daň za chyby minulosti," opísal situáciu v bruselskej štvrti, ktorú svetová tlač prezýva "liaheň teroristov".


Fotogaléria: Život v Bruseli po zavedení najvyššieho stupňa ohrozenia

Na snímke vianočný strom je vysvietený 23. novembra 2015 v Bruseli. Belgicko dnes predĺžilo platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred teroristickým útokom pre hlavné mesto krajiny Brusel, a to do budúceho pondelka 30. novembra 2015. Po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť o tom informoval belgický premiér Charles Michel.
Foto: TASR/AP


Belgickí policajti kontrolujú centrum Bruselu 23. novembra 2015. Belgicko dnes predĺžilo platnosť najvyššieho stupňa výstrahy pred teroristickým útokom pre hlavné mesto krajiny Brusel, a to do budúceho pondelka 30. novembra 2015. Po zasadaní Rady pre národnú bezpečnosť o tom informoval belgický premiér Charles Michel.
Foto: TASR/AP


Ľudia nakupujú v prázdnej pasáži v centre Bruselu 23. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


Belgickí vojaci hliadkujú na Centrálnej železničnej stanici v Bruseli 23. novembra 2015.
Foto: TASR/AP