Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Bruselská konferencia o budúcnosti Sýrie vyzbierala 8,3 miliárd eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Cieľom trojdňovej konferencie, ktorú EÚ pripravila spoločne s OSN, bolo vyvinúť nové úsilie o zvýšenie pomoci pre Sýriu, ktorá je už deviaty rok po sebe poznačená občianskou vojnou.

Brusel 15. marca (TASR) - Európska komisia (EK) v piatok privítala správu, že účastníkom v poradí tretej bruselskej konferencie o budúcnosti Sýrie a okolitého regiónu, ktorá sa skončila vo štvrtok (14.3.) v Bruseli, sa podarilo zmobilizovať sumy vo výške 8,3 miliardy eur na roky 2019 - 2020.

Cieľom trojdňovej konferencie, ktorú EÚ pripravila spoločne s OSN, bolo vyvinúť nové úsilie o zvýšenie pomoci pre Sýriu, ktorá je už deviaty rok po sebe poznačená občianskou vojnou. Vojnovému konfliktu padlo za obeť vyše 400.000 ľudí.

Približne 80 percent ľudí žijúcich v Sýrii (11,7 milióna) žije v extrémnej chudobe, státisíce utečencov sa zdráhajú vrátiť domov pre obavy z pokračovania násilia, odvodu na vojnu alebo trestného stíhania a väznenia. Z krajiny utieklo takmer šesť miliónov Sýrčanov, mnohí z nich žijú v neistých podmienkach v Jordánsku, Libanone a Turecku.

Komisia upozornila, že z celkovej sumy 8,3 miliardy eur pochádzajú približne dve tretiny z Európskej únie. Únia ako celok prispela sumou vo výške 6,79 mld. eur. Prostredníctvom rozpočtu EÚ, ktorý spravuje Európska komisia, bolo vyčlenených 2,57 mld. eur a prisľúbená súhrnná pomoc všetkých členských krajín EÚ predstavuje 4,22 mld. eur. Slovensko prispelo sumou 6,7 milióna eur.

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová po skončení konferencie uviedla, že Európania zotrvávajú na svojom cieli, ktorým je politický proces v Sýrii v réžii samotných Sýrčanov za podpory Organizácie Spojených národov - proces, ktorý by mal viesť k vytvoreniu inkluzívnej a "nesektárskej" vlády pracujúcej v prospech zjednotenej Sýrie.

"Všetci musíme využiť svoj vplyv na opätovné otvorenie mierových rokovaní v Ženeve a ukončenie vojny v Sýrii. Zmrazenie konfliktu nie je riešením," upozornila Mogheriniová.

Eurokomisár pre susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn upozornil, že v Sýrii "celá jedna generácia nemá skúsenosti s tým, čo je normálne", a preto je pomoc EÚ potrebná. Spresnil, že Únia ako najväčší svetový darca v prípade sýrskej krízy bude aj naďalej podporovať aj jej susedné štáty, ktoré hostia milióny sýrskych utečencov, s cieľom posilniť ekonomiku a odolnosť týchto krajín.

"Zintenzívnime investície do vzdelávania, zdravotnej starostlivosti a pravidelného zamestnávania, aby sa utečenci stali samostatnejšími a mohli žiť v dôstojnosti a normálnosti," odkázal Hahn.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)