Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bruselská organizácia namieta proti konzultácii o prisťahovalectve

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) vyzvala maďarskú vládu, aby zrušila "národnú konzultáciu" iniciovanú v otázke prisťahovalectva.

Budapešť 5. mája (TASR) - Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) vyzvala maďarskú vládu, aby zrušila "národnú konzultáciu" iniciovanú v otázke prisťahovalectva.

Podľa agentúry MTI bruselská organizácia vyjadrila znepokojenie nad listom premiéra Viktora Orbána a textom dotazníka, v ktorom "sa premiér perverzným spôsobom pokúša priamym spojením migrácie a terorizmu kriminalizovať migrantov a roznecovať populizmus".

Mylné predpoklady vedú podľa ETUC k zlej politike a určite neposlúžia záujmom Maďarov. Podkopaním migračnej politiky Európskej únie Orbán nekoná v súlade so záujmami stoviek tisíc Maďarov žijúcich a pracujúcich v zahraničí, tvrdí táto odborárska organizácia.

Úvodný text a formulovanie otázok národnej konzultácie podľa ETUC jasne ukazujú, že maďarská vláda sa stavia proti všetkému, čo znamená Európa, navyše ide aj proti základným princípom ľudskosti.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács 24. apríla oznámil, že vláda pripravila 12 otázok týkajúcich sa migrácie. Medzi nimi je aj otázka, či by aj napriek zákazu únie nemali byť ilegálni prisťahovalci zadržaní na viac ako 24 hodín, či by mali maďarské orgány okamžite vrátiť tých, o ktorých je zrejmé, že chcú zneužiť normy EÚ nepriamo nabádajúce k ilegálnej migrácii, alebo či by ilegálni migranti mali prispieť na náklady súvisiace s ich pobytom v Maďarsku.

Osem miliónov dotazníkov začali rozosielať maďarským občanom začiatkom mája, odpovede majú byť zaslané späť do 1. júla.

Orbán po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov vo francúzskej metropole z 12. januára vyhlásil, že doterajšia politika EÚ týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou. Prisťahovalectvo treba podľa neho zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal vtedy Orbán.