Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bruselské letisko sa chce chrániť aj štítom bezpečnostných kamier

Na archívnej snímke robotníci v odletovej hale terminálu letiska Zaventem. Foto: TASR/AP

Inštalácia sústavy kamier v konečnom dôsledku zníži počet personálu potrebného na zaisťovanie bezpečnosti letiska Zaventem a ušetrí s tým spojené finančné náklady.

Brusel 17. augusta (TASR) - Bruselské letisko Zaventem zavedie rozsiahly "štít" v podobe bezpečnostných kamier, ktoré budú rozmiestnené v priestore celého letiska a rovnako budú monitorovať všetky prístupové cesty. Uviedla dnes agentúra Belga s odvolaním sa na kanceláriu ministra vnútra Jana Jambona.

Monitorovanie belgického národného letiska bolo posilnené po teroristických útokoch z 22. marca, keď výbuchy v odletovej hale zabili 16 ľudí. Úrady nainštalovali pred vchodom do letiska viacero kontrolných stanovíšť, boli posilnené bezpečnostné sily a prebieha aj náhodná kontrola batožiny a cestujúcich prichádzajúcich na letisko.

Správa letiska sa však rozhodla ešte viac posilniť bezpečnostné opatrenia, a to v podobe "diskrétnejšieho" systému sledovacích kamier.

Minister Jambon tento zámer odobril. Inštalácia sústavy kamier v konečnom dôsledku zníži počet personálu potrebného na zaisťovanie bezpečnosti letiska a ušetrí s tým spojené finančné náklady.

Nový kamerový systém dokáže rozpoznať poznávacie značky áut a spustí poplach v prípade podozrivých vozidiel, ktoré sú v databáze poriadkových síl.

"Štít bude pripravený na inštaláciu už v najbližších dňoch," uviedol hovorca ministra vnútra Olivier Van Raemdonck.

Policajti by mali vykonávať dodatočné kontroly len v osobitných prípadoch, avšak na letisku bude vždy v pohotovosti policajná jednotka rýchleho zásahu.

Policajná odborová centrála SLFP je však podľa agentúry Belga skeptická voči novým opatreniam, ktoré nepovažuje za dostatočné pre zaistenie bezpečnosti letiska pred novými teroristickými útokmi.