Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bruselské útoky neprežil manželský pár z USA a súrodenci z New Yorku

Žena objíma dievča na námestí Place de la Bourse, kde prišli, aby si uctili pamiatku obetí teroristických útokov na hlavnom bruselskom letisku Zaventem a stanici metra Maelbeek. Foto: TASR/AP

Medzi zabitými je aj bývalý veľvyslanec Belgicka v USA.

New York/Brusel 27. marca (TASR) - Americkí manželia, ktorí boli nezvestní od bombových útokov v Bruseli, pri nich podľa ich rodinných príslušníkov a zamestnávateľov zahynuli.

Justin a Stephanie Shultsovci pochádzali z Tennessee a Kentucky, ale žili v Belgicku. Naposledy ich videli, keď odprevadili Stephaniinu matku na letisko tesne predtým, ako oblasťou s odbavovacími pultmi otriasol v utorok silný výbuch, ktorý zabil najmenej 31 ľudí, informovala agentúra Reuters.

V piatok sa potvrdilo, že medzi obeťami sú dvaja holandskí súrodenci žijúci v New Yorku, Alexander (29) a Sascha (26) Pinczowski. Stáli pri pulte predaja leteniek na letisku, pretože sa plánovali vrátiť do New Yorku, keď došlo k útokom, informovala agentúra Reuters.

Medzi zabitými je aj bývalý veľvyslanec Belgicka v USA André Adam. Potvrdila to jeho dcéra, ktorá uviedla, že jej 79-ročný otec sa pokúšal pri útoku na bruselskom letisku ochrániť svoju manželku.

Ďalšou obeťou je podľa agentúry AP 48-ročná Patricia Rizzová, ktorej rodiny pochádza zo Sicílie. Ona sa však narodila už v Belgicku, kde vyštudovala a pracovala pre európske inštitúcie. Jej smrť potvrdilo talianske ministerstvo zahraničných vecí.

Medzi obeťami je podľa agentúry AP aj Jennifer Scintová Wätzmannová z Nemecka, ktorá bola trénerkou mládežníckeho klubu v hádzanej v nemeckom Aachene. Jej strýko Claudio Scinto povedal novinám Bild, že stála s manželom pri odbavovacom pulte na letisku v Bruseli, mali letieť na oneskorenú svadobnú cestu do New Yorku, keď vybuchla prvá bomba. Jennifer zabila a jej manžela zranila.

Ďalšia žena, 40-ročná Elita Borborová Weahová, letela na pohreb nevlastného otca na Rhode Islande, keď ju zabil výbuch. Žena žila v Holandsku s 13-ročnou dcérou po tom, ako jej široká rodina ušla pred občianskou vojnou z Libérie a usadila sa v západnej Afrike, Európe a USA.

Brit David Dixon (53) odoslal svojej rodine sms správu, že je v bezpečí po tom, ako dve bomby vybuchli na letisku v Bruseli, ale krátko nato zahynul pri útoku v metre. Britské ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že pracoval ako počítačový programátor, podľa novín žil v Bruseli s partnerkou a ich synom.

Čínska ambasáda v Belgicku v piatok potvrdila, že pri útokoch bol zabitý jeden čínsky občan, uviedla však iba jeho priezvisko bez akýchkoľvek podrobností.

Na letisku v Bruseli prišla o život aj Peruánka Adelma Tapia Ruizová, ktorá snívala, že si raz otvorí vlastnú reštauráciu. V Belgicku žila s manželom, Belgičanom, už deväť rokov. Manžel iba tesne predtým zobral ich štvorročné dcéry, dvojičky, mimo rad čakajúcich, aby sa mohli pohrať. Jedno z nich zasiahla črepina strely do ruky a je hospitalizovaná, prežili však.

Ďalšou obeťou je 20-ročný Leopold Hecht, študent bruselskej univerzity, ktorý bol pri útoku v metru vážne zranený a neskôr zraneniam podľahol. Pri výbuchu v metru zahynul aj belgický štátny zamestnanec Olivier Delespesse. Potvrdil to jeho zamestnávateľ, Federácia Valónsko-Brusel.

Medzi obeťami výbuchov v Bruseli boli zarátaní aj útočníci

Medzi 31 osobami, ktoré podľa oficiálnych údajov zahynuli pri utorňajších výbuchoch v Bruseli, boli zarátaní aj traja samovražední útočníci. Agentúra DPA o tom dnes informuje s odvolaním sa na údaje belgického národného krízového centra.

Aktuálna bilancia bombových útokov na letisku a stanici metra v Bruseli je podľa týchto informácií 28 mŕtvych a 340 zranených. Spomedzi zranených bolo v sobotu hospitalizovaných ešte 101 osôb, z toho 62 sa nachádzalo v intenzívnej starostlivosti a 32 v starostlivosti popáleninového centra.

Celkovo krízové centrum eviduje až 2499 osôb zasiahnutých utorňajšími útokmi v Bruseli.

Z 28 obetí na životoch je identifikovaných zatiaľ 24 - 14 z letiska Zaventem a 10 zo stanice metra Maelbeek/Maalbeek. Najmenej 11 mŕtvych pochádzalo z cudziny.

Švédska vláda potvrdila dnes informáciu, podľa ktorej sú medzi obeťami bruselských útokov dve ženy zo Švédska. Ďalším dvom Švédom spôsobili výbuchy ľahšie zranenia, informuje agentúra AP.

Podľa predošlých údajov médií pri útokoch v Bruseli zahynuli taktiež občania Británie, Číny, Nemecka, Peru či USA.