Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bruselský súd predĺžil väzbu bratom obvineným z prípravy atentátov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Bratov Saoutiovcov zatkli 5. júla po sérii policajných razií v bruselskej štvrti Anderlecht a následne ich sudca špecializujúci sa na terorizmus obvinil z účasti na aktivitách teroristickej skupiny.

Brusel 10. augusta (TASR) - Belgická federálna prokuratúra dnes potvrdila informácie, že bruselský súd rozhodol predĺžiť o ďalší mesiac väzbu pre bratov Khalida a Akima Saoutiovcov, ktorých zadržali začiatkom júla a obvinili z prípravy teroristických útokov.

Bratov zatkli 5. júla po sérii policajných razií v bruselskej štvrti Anderlecht a následne ich sudca špecializujúci sa na terorizmus obvinil z účasti na aktivitách teroristickej skupiny.

Belgická polícia a protiteroristické komando v súčinnosti s kolegami z Francúzska v noci zo 4. na 5. júla vykonali sériu razií v Anderlechte, počas ktorých objavili menší arzenál zbraní, muníciu, vysielačky, policajnú sirénu a tiež policajné uniformy a uniformy príslušníkov civilnej ochrany. Domové prehliadky viedli k zadržaniu viacerých osôb a zatknutiu zradikalizovaných Belgičanov Akima a Khalida Saoutiovcov, ktorí sú spolu s ďalšími komplicmi podozriví z prípravy teroristického útoku.

Ich brat Saout Saouti je na polícii známym menom. Ide o zakladateľa motorkárskeho gangu Kamikaze Riders, ktorého členovia mali prepojenie na islamskú radikálnu skupinu Sharia4Belgium (Šaría pre Belgicko) a na niekoľkých belgických džihádistov z mesta Vilvoorde bojujúcich v Sýrii.