Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Bruselský súd odložil spor ohľadne Puigdemonta na začiatok decembra

olicajné vozidlo, ktoré pravdepodobne preváža zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, odchádza z budovy súdu 17. novembra 2017 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Puigdemont a jeho štyria ministri utiekli do Belgicka začiatkom novembra, aby sa vyhli španielskym súdom.

Brusel 17. novembra (TASR) - Obhajca zosadeného katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý v piatok predstúpil pred súd v Bruseli, uviedol, že súdne pojednávanie týkajúce sa jeho klienta, ako aj štyroch ministrov bývalej katalánskej vlády o tom, či by ich belgické úrady mali vydať do Španielska, bolo odložené na 4. decembra.

Belgické médiá informovali, že katalánsky expremiér a jeho štyria bývalí kolegovia sa dostavili na súd krátko pred 14.00 h miestneho času. Súd za zatvorenými dverami posudzoval európsky zatykač vydaný španielskymi orgánmi na Puigdemonta a jeho exministrov, pričom cieľom obhajoby bolo tento zatykač spochybniť.

Puigdemontov obhajca Paul Bekaert v krátkom vyhlásení pre médiá zdôraznil, že bruselský prvostupňový súd po vyše hodinovom pojednávaní neprijal žiadne rozhodnutie a prípad bude opätovne pojednávaný začiatkom budúceho mesiaca. Súd ako termín stanovil dátum 4. decembra.

Bekaert spresnil, že prokurátor požiadal o vykonanie žiadosti o vydanie uvedených piatich osôb do Španielska, avšak obhajoba podľa očakávania zakročila a "dnes nedošlo k žiadnemu rozhodnutiu".

Obhajoba je pripravená využiť právo na odvolanie na všetkých stupňoch s úmyslom, aby sa Puigdemont mohol naplno zapojiť do predvolebnej kampane pred predčasnými regionálnymi voľbami v Katalánsku, ktoré sa budú konať 21. decembra.

Puigdemont a jeho štyria ministri utiekli do Belgicka začiatkom novembra, aby sa vyhli španielskym súdom. Španielska justícia ich obvinila z rebélie, rozvratu, neposlušnosti voči úradom a tiež zo zneužívania verejných prostriedkov.

Rajoy bude rešpektovať verdikt belgických súdov v kauze katalánskych politikov


Španielsky premiér Mariano Rajoy prichádza na sociálny summit EÚ, ktorého témou sú spravodlivé pracovné miesta a rast, 17. novembra 2017 v Göteborgu.
Foto: TASR/AP
Španielsky premiér Mariano Rajoy oznámil, že bude rešpektovať každé rozhodnutie belgických súdov týkajúce sa žiadosti Španielska o vydanie katalánskeho expremiéra Carlesa Puigdemonta a štyroch ministrov jeho zosadenej vlády.

Vo švédskom Göteborgu, kde sa koná sociálny summit EÚ, Rajoy v piatok uviedol, že verí v súdnu moc, "ctí si a akceptuje jej rozhodnutia".

Pripomenul, že úcta k zákonu, právnemu štátu a k princípu rozdelenia moci je jednou z kľúčových hodnôt a jedným zo základných princípov EÚ. Dodal, že by nebolo dobré začať ich teraz spochybňovať.

Rajoyovo vyhlásenie bolo reakciou na najnovší vývoj v kauze pätice katalánskych politikov, ktorí sa vyhli stíhaniu v Španielsku útekom do Belgicka a ktorí sa v piatok dostavili pred súd v Bruseli. Ten potom za zatvorenými dverami posudzoval európsky zatykač vydaný španielskymi orgánmi na Puigdemonta a jeho exministrov, pričom cieľom obhajoby bolo tento zatykač spochybniť.

Puigdemontov obhajca Paul Bekaert potom v krátkom vyhlásení pre médiá zdôraznil, že bruselský prvostupňový súd po vyše hodinovom pojednávaní neprijal žiadne rozhodnutie a prípad bude opätovne pojednávaný začiatkom budúceho mesiaca. Súd ako termín stanovil dátum 4. decembra.

Zatykač na Puigdemonta a jeho ministrov bol v Španielsku vydaný 3. novembra po tom, ako sa nedostavili na predvolanie súdu v Madride. Prokuratúra katalánskych politikov podozrieva zo vzbury, navádzania k vzbure a zo sprenevery.

Časť bývalých členov Puigdemontovej vlády a ďalších predstaviteľov hnutia za nezávislosť Katalánska je už vo vyšetrovacej väzbe v Madride.