Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

B.Sobotka navštívil s H.Seehoferom miesto podpisu Mnichovskej dohody

Český predseda vlády Bohuslav Sobotka, archívne foto Foto: TASR/AP

Na budove, ktorá bola kedysi sídlom Adolfa Hitlera a v ostatných desaťročiach slúži pre potreby hudobnej školy, je umiestnená iba niekoľko dní pamätná tabuľa.

Mníchov 10. marca (TASR) - Bohuslav Sobotka dnes v spoločnosti bavorského krajinského premiéra Horsta Seehofera navštívil ako prvý predseda vlády ČR miesto podpisu Mníchovskej dohody z roku 1938.

Na budove, ktorá bola kedysi sídlom Adolfa Hitlera a v ostatných desaťročiach slúži pre potreby hudobnej školy, je umiestnená iba niekoľko dní pamätná tabuľa s textom v českom, slovenskom a nemeckom jazyku: V tejto budove bola dňa 29. septembra 1938 podpísaná Mníchovská dohoda, ktorá viedla k rozbitiu Československej republiky.

Hanebnému dokumentu, ktorý rozhodol o osude ČSR bez zohľadnenia jej názoru, je venovaná aj časť expozície v neďalekom dokumentačnom centre národného socializmu, ktoré obaja štátnici tiež navštívili.

Ako vyplýva z informácií českých i nemeckých elektronických médií, hosť z Prahy na mieste podpisu spomínaného diktátu v Mníchove vyhlásil, že išlo o mimoriadne tragický a trpký moment v dejinách. Vtedy došlo k obetovaniu demokratického, humanistického stredoeurópskeho štátu v mylnej domnienke, že to zabráni vypuknutiu druhej svetovej vojny.

Sobotka pripomenul, že sa rokovalo o nás bez nás, a vyjadril presvedčenie, že najlepšou prevenciou toho, aby sa čosi podobné nestalo žiadnemu z európskych národov, je Európska únia.

Aj keď je nepochybne celý rad dôvodov na nespokojnosť s týmto medzinárodným spoločenstvom, respektíve na jeho kritiku, ak udržíme jednotnú Európu, potom sa už nikdy nebudú opakovať udalosti, aké zažil Mníchov v roku 1938 a aké vtedy zažilo aj Československo, vyplynulo zo Sobotkových slov.

Predseda bavorskej vlády Horst Seehofer označil dnes Mníchovskú dohodu, ktorú podpísali 29. septembra 1938 diktátori z Nemecka a Talianska, Adolf Hitler a Benito Mussolini, v spoločnosti vtedajších premiérov Francúzska a Británie, Nevilla Chamberlaina a Édouarda Daladiera, za historickú hanbu.