Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

V Budapešti sa po výbuchu zrútila stena banky, hľadajú motocyklistu

Polícia vyšetruje dôvody výbuchu.

Budapešť 13. januára (TASR) - Maďarská polícia hľadá motocyklistu, ktorý bol predpokladaným páchateľom raňajšieho bombového útoku v XIII. budapeštianskom obvode. Pri explózii sa zrútilo priečelie pobočky banky na ulici Lehel a rozbili sa okná okolitých budov. Zranenia neutrpel nikto.

Podľa maďarskej komerčnej agentúry HavariaPress z predbežných výsledkov pátrania vyplýva, že išlo o útok doposiaľ neznámou výbušninou. Kriminalisti a pyrotechnici hľadajú v okolí banky stopy munície.

Viacerí svedkovia uviedli, že pred detonáciou videli motocyklistu, ktorý z miesta činu poslal preč bezdomovcov, potom položil k banke balík a ušiel. Polícia začala vypočúvanie bezdomovcov a preveruje záznamy bezpečnostných kamier v okolí, aby zistila smer pohybu podozrivého.

Do pátrania sa podľa HavariaPress zapojila aj tajná služba, najmä z dôvodu, že dôvodom útoku s najväčšou pravdepodobnosťou nebola lúpež.

Pobočka banky, ktorej sa po detonácii o 04.18 h zrútila stena v rozsahu zhruba desiatich metrov štvorcových, sa nachádza v pasáži medzi dvoma osemposchodovými budovami. Hasiči evakuovali obyvateľov jedného z týchto domov. Po preverení statiky a prípadného úniku plynu ich pustili naspäť.