Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Novú linku metra v Budapešti skúšajú cestujúci tento víkend zdarma

Novú linku budapeštianskeho metra M4, ktorú otvorili v piatok 28. marca, skúšajú cestujúci tento víkend úplne zdarma. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Podľa údajov Budapeštianskeho dopravného podniku BKK v piatok, keď sprístupnili na poludnie nové metro verejnosti, ním cestovalo vyše 120-tisíc ľudí.

Budapešť 30. marca (TASR) - Novú linku budapeštianskeho metra M4, ktorú otvorili v piatok 28. marca, skúšajú cestujúci tento víkend úplne zdarma. Podľa údajov Budapeštianskeho dopravného podniku BKK v piatok, keď sprístupnili na poludnie nové metro verejnosti, ním cestovalo vyše 120.000 ľudí.

Veľký záujem Budapešťanov bol aj v sobotu a dnes, súpravy jazdili v dvoj-, trojminútových intervaloch. Na novej linke jazdí 15 súprav značky Alstom Metropolis. V kabíne strojvodcu bude posádka iba v prvom roku prevádzky, vlaky sú totiž plne automatizované.

Tunel štvrtej linky metra, ktorá je dlhá 7,3 kilometra a spája stanice Keleti pályaudvar na peštianskej a Kelenföld vasútállomás na budínskej strane, začali pri Kelenfölde raziť 4. apríla 2007 s polročným omeškaním.