Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Maďari oslavujú štátny sviatok sv. Štefana - zakladateľa štátu

Na snímke dôstojník po prísahe. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Za účasti maďarského prezidenta Jánosa Ádera a predsedu parlamentu Lászlóa Kövéra vztýčili dnes ráno v Budapešti na Kossuthovom námestí s vojenskými poctami štátnu vlajku.

Budapešť 20. augusta (TASR) - Nikto neokúsil zlý osud dejín tak, ako Maďari - tí však mali vždy v sebe talent, bojovnosť, výdrž, vieru a usilovnosť, aby sa dostali z každej situácie, vyhlásil dnes na budapeštianskom Kossuthovom námestí v príhovore k 104 novým dôstojníkom maďarských ozbrojených síl prezident János Áder.

Prísahou dôstojníkov po vztýčení štátnej vlajky sa začali ústredné oslavy štátneho sviatku sv. Štefana, zakladateľa uhorského štátu.

Prezident poznamenal, že byť hrdinom neznamená len vykonať historický čin. "Hrdinom sa môže stať každý poctivou prácou, usilovnosťou a obdivuhodným výkonom," povedal Áder, ktorý vyzval Maďarov, aby boli hrdí na to, že sú Maďarmi, na úspechy Maďarov a na ich vynaliezavosť.

Minister obrany István Simicskó v prejave zdôraznil, že maďarský štát je v súčasnosti stabilným bodom v meniacom sa svete. Šéf rezortu vyjadril vďaku vojakom za to, čo v uplynulom roku urobili v záujme ochrany štátnych hraníc Maďarska.



Simicskó pripomenul, že v súčasnosti je množstvo bezpečnostných výziev; v uplynulom roku boli toho príkladom masové prisťahovalectvo a teroristické útoky. "Dnes už neexistuje vyhlásenie vojny ani ozbrojený boj. V čase moderných vojen stačí k ofenzíve zapnúť smartfón," povedal minister.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) pozdravila nových dôstojníkov vo vyhlásení, v ktorom poznamenala, že teraz je už iba na vláde, aby činnosť vojakov slúžiacich vlasti ocenila modernizáciou ozbrojených síl a znížením dramatického nedostatku vojakov. Tým by podľa socialistov kabinet vytvoril podmienky pre plnenie úloh vojska na vysokej úrovni.

Gastronomický festival v Budapešti

Tradičným bodom programu v hlavnom meste je gastronomický festival Ulica maďarských chutí a Slávnosť remesiel na budínskej strane Dunaja.

V parlamente si dnes môžu záujemcovia pozrieť svätoštefanskú korunu. Podľa tradície túto korunu nasadili na hlavu sv. Štefana na Vianoce v roku 1000. Koruna sa v priebehu času stala symbolom uhorskej a neskôr i maďarskej štátnosti.



Kráľovskú korunu ukradli nacisti

V roku 1944 ukradli túto vzácnu insígniu nacisti a na konci druhej svetovej vojny skončila v rukách Američanov. Potom bola dlhé roky uložená v priestoroch, kde sa uschováva americký štátny poklad - vo Fort Knoxe v štáte Kentucky. USA vrátil svätoštefanskú korunu Maďarsku v roku 1977.

Ďalšími bodmi programu osláv štátneho sviatku - ktorý vyvrcholí večer ohňostrojom na Dunaji - sú rodinné programy i koncerty, omša v Bazilike sv. Štefana či procesia s kráľovou zabalzamovanou pravou rukou.

Oslavy sviatku zakladateľa uhorského štátu, kráľa Štefana I. z dynastie Arpádovcov, si pripomínajú po celom Maďarsku a aj v štátoch, v ktorých žije maďarská národnostná menšina.



Sviatok sv. Štefana vyvrcholil ohňostrojom, sledovali ho státisíce

Ústredné oslavy štátneho sviatku sv. Štefana, zakladateľa uhorského štátu, v Maďarsku vyvrcholili v Budapešti tradičným večerným ohňostrojom na Dunaji. Rakety odpaľovali z vrchu Gellért, Reťazového mosta i Alžbetinho mosta.

Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov. Výnimkou bolo desať rokov nasledujúcich po revolúcii 1956.

Tohtoročný ohňostroj sledovali v príjemnom počasí na brehoch Dunaja státisíce Budapešťanov a turistov.

Hlavným hudobným motívom dnešného ohňostroja, na ktorý použili pyrotechnici 4000 kilogramov pyrotechnických výbušnín, bola rocková opera István Király (Kráľ Štefan).

Pred desiatimi rokmi vypukla pri budapeštianskom ohňostroji panika po tom, čo mesto zasiahla prudká búrka. Napriek tomu ohňostroj nezastavili. Päť ľudí zahynulo a stovky sa zranili, mnohí ťažko. Vďaka prísnym preventívnym bezpečnostným opatreniam v uplynulých rokoch už nedošlo v súvislosti s ohňostrojom k vážnejším nehodám.