Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Budapešť nemá informácie o jednom z rukojemníkov v Gaze

Palestínčania sa pozerajú na zničenie pásma Gazy izraelským bombardovaním v Rafahu v pondelok 4. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Jeden z dvoch maďarských rukojemníkov určite žije, uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Budapešť 4. decembra (TASR) - Maďarsko eviduje dvoch zadržiavaných maďarských občanov v Pásme Gazy, o jednom z nich však nie sú žiadne informácie a je považovaný za nezvestného. Podľa servera atv.hu to v pondelok uviedol minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na výročnom vypočutí zahraničného výboru parlamentu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Jeden z dvoch maďarských rukojemníkov určite žije. Druhého evidujú síce ako nezvestného, my však rátame aj s prípadom, že je rukojemníkom, avšak nie sú o ňom žiadne dôveryhodné informácie," povedal Szijjártó.

Minister 28. novembra na tlačovej konferencii počas prestávky v rokovaní ministrov zahraničných vecí NATO v Bruseli povedal, že jeden občan Maďarska je zadržiavaný palestínskym militantným hnutím Hamas. Pripomenul, že traja z piatich maďarských rukojemníkov boli prepustení po tom, ako Hamas oznámil, že v rámci výmeny zadržiavaných osôb s Izraelom oslobodí ženy a deti.

"Okrem nich sme vedeli o dvoch mužoch s maďarským občianstvom, o ktorých sme doteraz nemali informácie, takže podľa predpokladov môžu byť v zajatí Hamasu," dodal minister s tým, že izraelské úrady Budapešti potvrdili, že jeden z týchto mužov je nažive v zajatí Hamasu.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)