Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce demonštrantov skandovali Špinavý Fidesz a Orbán zmizni

Demonštráciu, ktorá sa konala neďaleko budovy parlamentu, zorganizovala na Facebooku skupina Naša krajina, naše peniaze. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Tisíce Maďarov sa vo štvrtok zhromaždili na Kossuthovom námestí v Budapešti, aby protestovali proti systematickej korupcii v štáte.

Budapešť 4. decembra (TASR) - Tisíce maďarských demonštrantov pochodujúcich v Budapešti od parlamentu na Hradný vrch pred úrad prezidenta skandovali heslá "Špinavý Fidesz!", "Orbán zmizni!", ale aj "Demokraciu!" a Európa!".

Na čele sprievodu, ktorý v celej šírke i dĺžke naplnil Reťazový most, niesli protestujúci transparent s nápisom "Nedokážeme platiť toľko daní, koľko kradnete". Podobne, ako tomu bolo aj pri predchádzajúcich protivládnych demonštráciách v uplynulých týždňoch, štáb provládnej televízie Hír TV sprevádzala súkromná bezpečnostná služba.

"Ide o protikorupčnú demonštráciu, zvlášť proti podvodom na DPH, ale aj proti korupcii v rámci úradu pre dane a clá," povedal pre TASR jeden z hlavných organizátorov a bývalý parlamentný poslanec za ochranársku stranu Politika môže byť iná (LMP) Gábor Vágó.

"Očakávame očistenie daňového orgánu a očistenie celého Maďarska," dodal exposlanec.

Okolie prezidentského paláca obkolesili policajti. Okrem zabezpečenia pochodu však na rozdiel od predchádzajúcich demonštrácií v uliciach Budapešti neboli nastúpené pohotovostné policajné jednotky.

Rečníci zhromaždenia požadovali odstúpenie skorumpovaného vedenia Národného úradu pre dane a clá (NAV), nulovú toleranciu voči korupcii a v súvislosti so snahou o ďalšie zoštátnenie súkromných dôchodkových fondov požadovali aj ochranu súkromného majetku.

Účastníci demonštrácie sa po zaspievaní hymny rozišli. K žiadnym incidentom nedošlo.



Demonštráciu, ktorá sa konala neďaleko budovy parlamentu, zorganizovala na Facebooku skupina Naša krajina, naše peniaze.
Foto: TASR/Ladislav Vallach


Demonštráciu, ktorá sa konala neďaleko budovy parlamentu, zorganizovala na Facebooku skupina Naša krajina, naše peniaze. Na transparente podobizeň premiéra Viktora Orbána.
Foto: TASR/Ladislav Vallach