Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Budapešť požiada Washington, aby zbavil svojho diplomata imunity

André Goodfriend Foto: Facebook

Péter Szijjártó sa v utorok obráti listom na Ministerstvo zahraničných vecí USA vo veci zbavenia diplomatickej imunity Andrého Goodfrienda.

Budapešť 22. decembra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó sa v utorok obráti listom na Ministerstvo zahraničných vecí USA vo veci zbavenia diplomatickej imunity chargé d'affaires USA v Budapešti Andrého Goodfrienda. Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na maďarský rezort diplomacie.

Podľa rovnakého zdroja dostalo maďarské ministerstvo v piatok žiadosť generálneho prokurátora Pétera Polta o podniknutie nevyhnutných krokov na zbavenie imunity amerického diplomata.

Dochádza k tomu iba dva týždne po tom, čo predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na parlamentnej pôde oznámil, že odvolá z funkcie šéfku Národného úradu pre dane a clá (NAV) Ildikó Vidovú, ak tá nepodá žalobu na spomínaného Američana, ktorého premiér súčasne vyzval, aby sa neschovával za diplomatickú imunitu.

Podľa Orbána Goodfriend vyhlásil, že predsedníčka NAV-u osobne spáchala trestný čin korupcie. S takýmto tvrdením si podľa neho dokáže maďarský právny systém poradiť, preto je potrebné začať súdny spor. "Očakávam takýto krok od šéfky NAV-u," dodal 8. decembra premiér. Súčasne podčiarkol, že ak je niekto preukázateľne zapletený do kauzy korupčného trestného činu, tak takého človeka v Maďarsku zatvoria, a nie odvolajú. "V opačnom prípade nebude bez následkov ani to, ak sa potvrdí, že americký diplomat nehovoril pravdu," zdôraznil.

Šéfka NAV Ildikó Vidová v novembri oznámila, že je jednou z tých osôb, ktorým USA oznámili, že jej neumožnia vstup na svoje územie. Goodfriend v rozhovore pre týždenník Heti Válasz uviedol, že šéfka NAV nebola z USA vykázaná preto, že nebojuje proti korupcii, ako sa to prezentuje, ale kvôli priamej účasti v bližšie nešpecifikovanom korupčnom trestnom čine.

Vidová trestné oznámenie medzičasom podala, ako informoval jej advokát Barnabás Futó 11. decembra a maďarské orgány teraz konajú práve na jeho základe pre podozrenie z trestného činu ohovárania spôsobujúceho vážne poškodenie záujmov a poškodenia dobrého mena.

Spojené štáty opakovane prízvukovali, že na konkrétne korupčné prípady písomne upozornili maďarskú vládu už dávnejšie, tá však údajne nič nepodnikla.