Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Budova opery v Sydney slávi svoje okrúhle výročie laserovou šou

Opera House v austrálskom Sydney Foto: TASR/AP

Operu v Sydney otvorila oficiálne 20. októbra 1973 britská kráľovná Alžbeta II. a budova je vnímaná ako jeden z najlepších architektonických návrhov 20. storočia.

Sydney 20. októbra (TASR) - Budova opery v Sydney oslávi v piatok večer svoje 50. výročie laserovou šou a v sobotu v nej pri tejto príležitosti budú bezplatné prehliadky, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Operu v Sydney otvorila oficiálne 20. októbra 1973 britská kráľovná Alžbeta II. a budova je vnímaná ako jeden z najlepších architektonických návrhov 20. storočia. Ročne ju navštívi asi 10,9 milióna ľudí.

V piatok večer bude budova opery pri príležitosti 50. výročia od svojho otvorenia nasvietená svetelnou šou podľa návrhu austrálskeho audiovizuálneho umelca Robina Foxa. V sobotu sa očakáva 37.000 návštevníkov počas bezplatných prehliadok. Pôjde o prvý deň otvorených dverí za osem rokov.

"Symbol známy po celom svete a národný poklad má 50 rokov. Všetko najlepšie austrálskej ikone," napísal na sociálnej sieti X austrálsky premiér Anthony Albanese.

Do medzinárodnej súťaže o návrh dizajnu budovy opery prihlásili v roku 1956 architekti z celého sveta 233 návrhov. Ako víťazný bol vybraný návrh dánskeho architekta Jörna Utzona.

Výstavba opery sa začala v roku 1959 a podľa pôvodných projektových plánov bol pôvodný termín dokončenia na Deň Austrálie v januári 1963. Utzon však neskôr od projektu odstúpil pre konflikty pri výstavbe a zmenu v austrálskej vláde. Následné projektové úpravy zvýšili výdavky na výstavbu a budova sa nakoniec stavala 14 rokov.

Pri udelení Pritzkerovej ceny za architektúru Utzonovi v roku 2003 operu v Sydney charakterizovali ako najslávnejšiu budovu na svete. V roku 2007 bola pridaná aj na zoznam svetového dedičstve UNESCO.