Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Budovu, kde žila teroristka Kletteová, museli evakuovať

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Budovu na ulici Sebastianstrasse museli opustiť aj policajní forenzní odborníci.

Berlín 28. februára (TASR) - Nájomný byt v Berlíne, kde žila Daniela Kletteová (65), museli v stredu evakuovať. Bývalú teroristku z krajne ľavicovej Frakcie Červenej armády (RAF) v ňom zatkli v pondelok večer 26. februára, kde žila pod falošnou identitou. Teraz je vo väzbe.

Policajný vyšetrovateľ informoval, že bytový dom v berlínskej štvrti Kreuzberg popoludní vyprázdnili pre nález "niečoho nebezpečného". Išlo o predmet podobný výbušnine, uviedol reportér tlačovej agentúry DPA.

Budovu na ulici Sebastianstrasse museli opustiť aj policajní forenzní odborníci. Berlínska polícia pokračovala v stredu v prehľadávaní Kletteovej bytu.

Krátko po jej zatknutí bola v Berlíne zadržaná aj ďalšia osoba "hľadaná v tejto vekovej kategórii", dodala polícia. Nie je to však ani jeden z dvoch ďalších hľadaných členov RAF, Burkhard Garweg alebo Ernst-Volker Staub a desaťročia trvajúce pátranie po dvoch mužoch na úteku stále prebieha.

Zadržaného muža neskôr z väzby prepustili, informovala v stredu dopoludnia polícia v severonemeckom meste Hanover. "Nie sú žiadne pochybnosti, že toto nie je ani jeden z hľadaných mužov," oznámili úrady.

Kletteová a jej komplici Garweg a Staub sú obvinení z pokusu o vraždu a zo série ozbrojených lúpeží v rokoch 1999 a 2016. Vyšetrovatelia predpokladajú, že si zaobstarávali peniaze na živobytie, preto by tieto činy nemali byť klasifikované ako politicky motivované.

RAF založili v roku 1968 krajne ľavicoví extrémisti Andreas Baader, Gudrun Ensslinová a Ulrike Meinhofová. Preto je tiež známa pod názvom banda Baader-Meinhofová.

RAF organizovala teroristické útoky a únosy v bývalej Nemeckej spolkovej republike najmä v 70. a 80. rokoch. Zamerala sa na popredných podnikateľov a predstaviteľov štátu. Organizácia sa v roku 1998 vyhlásila za rozpustenú a pripisuje sa jej 33 vrážd. RAF to ospravedlňovala cieľom zničiť kapitalistický spoločenský poriadok.