Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Novozvolený poľský prezident presadzuje trvalú prítomnosť vojsk NATO

Andrzej Duda, archívne foto Foto: TASR/AP

Duda pre štúdio TVP v Krakove v noci nadnes povedal, že by bol rád, keby lídri NATO na budúcoročnom summite v Poľsku odsúhlasili trvalé umiestnenie vojakov a výzbroje aliancie na poľskom území.

Varšava 30. júla (TASR) - Novozvolený poľský prezident Andrzej Duda, ktorý sa ujme funkcie 6. augusta, označil za svoju prioritu dosiahnutie trvalej prítomnosti síl NATO v Poľsku ako bezpečnostnej záruky. Jeho vyjadrenia pre štátnu televíznu stanicu TVP podľa agentúry AP naznačujú, že ako nový prezident nadviaže na súčasnú prozápadnú politiku Poľska a vzťahy v rámci NATO, najmä pokiaľ ide o prístup ku konfliktu v susednej Ukrajine.

Duda pre regionálne štúdio TVP v Krakove v noci nadnes povedal, že by bol rád, keby lídri NATO na budúcoročnom summite v Poľsku odsúhlasili trvalé umiestnenie vojakov a výzbroje aliancie na poľskom území. Uvítal by tiež zdokonalenie poľskej armády na úroveň, ktorá by si "vyžadovala rešpekt".

Spojené štáty tento rok ohlásili umiestnenie približne 250 tankov a obrnených vozidiel do Poľska a ďalších členských štátov NATO v regióne, ktoré sa cítia byť ohrozované Ruskom. Najnovšie výroky Dudu sú podľa AP významné vzhľadom na skutočnosť, že pochádza z radov národno-konzervatívnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť.

Duda sa v rozhovore vyjadroval tiež k otázkam domácej politiky, pričom prisľúbil, že ako prezident bude cestovať a stretávať sa s ľuďmi, aby sa mu mohli zveriť so svojimi problémami. Ako prvé sa podľa vlastných slov pokúsi zvrátiť nedávne zvýšenie dôchodkového veku a presadiť nové daňové výnimky pre najchudobnejších Poliakov.