Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Bukurešť: Vyhlásenie Tudoseho ohľadom autonómie nebolo protimaďarské

Rumunský premiér Mihai Tudose Foto: TASR/AP

Podľa Bukurešti Tudose poukazoval na nutnosť dodržiavania ústavy, ktorá definuje Rumunsko ako jednotný a nedeliteľný národný štát.

Bukurešť/Budapešť 12. januára (TASR) - Rumunské ministerstvo zahraničných vecí v piatok poprelo, že by vyjadrenia rumunského premiéra Mihaia Tudoseho týkajúce sa otázky autonómie boli protimaďarské. Informovala o tom agentúra MTI v súvislosti s ostrým protestom maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa a piatkovým predvolaním rumunského veľvyslanca.

Podľa Bukurešti Tudose poukazoval na nutnosť dodržiavania ústavy, ktorá definuje Rumunsko ako jednotný a nedeliteľný národný štát, vyzýval na zodpovednosť miestne a ústredné orgány, avšak jeho vyhlásenie nemalo žiadne etnické súvislosti a ani nebolo namierené proti Maďarom.

Rumunská diplomacia vyjadrila názor, že autonomistické požiadavky neprospievajú "etnickej harmónii" a nenapomáhajú rozvoju dvojstranných rumunsko-maďarských vzťahov.

Oživovanie otázky územnej autonómie na etnickom princípe napĺňa Bukurešť obavami a považuje ho za provokáciu najmä v roku, keď sa Rumunsko v znamení zomknutia a vzájomnej úcty nezávislej na etnickej príslušnosti pripravuje na oslavy 100. výročia podpísania vyhlásenia o tzv. veľkom zjednotení (spojení Sedmohradska s Rumunskom), uviedlo ministerstvo.

Szijjártó v piatok povedal, že je neprijateľné, že Tudose v otázke autonómie v podstate pohrozil vešaním príslušníkov maďarskej menšiny.

Predseda rumunskej vlády vo štvrtok na sociálnej sieti nepripustil žiadne rokovania o autonómii akejkoľvek časti Rumunska. Zdôraznil, že autonómia je v rozpore s ústavou, ktorá garantuje celistvosť jeho krajiny.

Tudose tak spresnil svoje predchádzajúce slová, ktoré povedal v stredu pre spravodajskú televíziu Realitatea. "Zareagujem rovnako, ako som reagoval pri istej príležitosti, keď sa snažili (Maďari) vyvesiť vlajku. Jasne som vtedy povedal, že ak tam tá vlajka zaveje, vedľa nej budú visieť aj miestni zodpovední," citovala MTI jeho vyjadrenie.

Szijjártó označil otázku autonómie za legitímnu. Podčiarkol, že ju nastolili legálne fungujúce politické strany v Rumunsku.

"Túto diskusiu je možné viesť kultúrnym spôsobom," zdôraznil maďarský minister. Vyhlásenia premiéra krajiny o vešaní príslušníkov národnostného spoločenstva sú úplne neakceptovateľné, preto Maďarsko požaduje od rumunského ministerského predsedu a jeho vlády ospravedlnenie a vyjasnenie celej situácie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)