Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Bulhari protestovali proti demontáži pamätníka sovietskej armády

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Demonštranti tvrdia, že odstránenie pamätníka, ktorý označili za symbol víťazstva nad fašizmom, je nezákonné.

Sofia 13. decembra (TASR) - Demonštranti v bulharskom hlavnom meste Sofia v utorok protestovali proti odstráneniu 37-metrového pamätníka venovaného sovietskej armáde, ktorý postavili pred takmer 70 rokmi. TASR správu prevzala od agentúr DPA a AFP.

"Regionálne úrady sa rozhodli demontovať pamätník sovietskej armády po tom, čo sa ukázalo, že predstavuje pre miestnych obyvateľov hrozbu," uviedla oblastná správkyňa Sofie Vjara Todeva, pričom upozornila na fakt, že odborníci hlásili porušenie konštrukcie.

Demonštranti však tvrdia, že odstránenie pamätníka, ktorý označili za symbol víťazstva nad fašizmom, je nezákonné. Na protest preto zablokovali križovatku neďaleko Orlovho mosta v centrálnej časti Sofie.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila odstránenie pamätníka za "barbarské správanie bulharskej strany, ktoré sa nedá ospravedlniť ani odpustiť".

Očakáva sa, že pamätník po odmontovaní z jeho pôvodného miesta vystavia v Múzeu socialistického umenia v Sofii. Odstránenie tohto pamätníka sľuboval už pred voľbami novozvolený starosta bulharskej metropoly Vasil Terziev.

Podľa októbrového prieskumu väčšina Sofijčanov súhlasí s premiestnením pamätníka do múzea alebo s jeho úplným zničením. Jeho zachovanie si praje tretina.

Tento pamätník v Sofii postavili v roku 1954 a skladá sa z troch bronzových sôch zobrazujúcich sovietskeho vojaka, matku s dieťaťom a robotníka. Od pádu komunistického režimu v roku 1989 sa opakovane objavovali výzvy na jeho odstránenie.

Bulharsko, ktoré je členom EÚ a NATO, je prevažne pravoslávne a s Ruskom ho spájajú historické a kultúrne väzby.