Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Bulharská vláda je v ohrození v dôsledku protirómskych protestov

Líder GERBu Bojko Borisov Foto: TASR/AP

Vlastenecký front, jedna zo štyroch koaličných strán vlády premiéra Bojka Borisova, pohrozil odchodom, pretože kabinet údajne bagatelizuje rómsku problematiku.

Sofia 27. mája (TASR) - Etnické napätie, ktoré viedlo v uplynulých dňoch na juhu Bulharska k zrážkam a protestom, sa prenieslo aj do hlavného mesta Sofia, a to v politickej rovine. Informácie priniesla tlačová agentúra APA.

Vlastenecký front, jedna zo štyroch koaličných strán vlády premiéra Bojka Borisova, pohrozil odchodom, pretože kabinet údajne bagatelizuje rómsku problematiku.

Líder strany Valerij Simeonov predložil dnes na pôde bulharského parlamentu v Sofii konkrétne podmienky, ktoré by vláda mala splniť do 1. júla. Ide o trestné stíhanie údajne kriminálnych rómskych bánd, ktoré obťažujú občanov v rôznych oblastiach krajiny, zavedenie volebnej povinnosti, aby sa predišlo kupčeniu s hlasmi voličov, ako aj ešte prísnejšie postihovanie tohto druhu trestnej činnosti.

Podľa Simeonova nebola podpora jeho strany vláde nikdy bezpodmienečná, a ak kabinet bude naďalej trpieť súčasnú situáciu, Vlastenecký front nebude váhať s jej stiahnutím.

Simeonovova strana má v 240-člennom parlamente iba 18 kresiel, čo by však pri vládnej väčšine 136 mandátov mohol byť jazýček na váhach.

Koaličný subjekt reagoval dnes politickým vyhlásením na etnický konflikt na juhu Bulharska v okolí Garmenu, za ktorým stála masová bitka zo sobotňajšieho večera. K nej došlo po tom, čo miestni občania vyzvali rómsku rodinu na stíšenie hudby pustenej na rodinnej slávnosti. Bitka mala za následok zranenie najmenej 11 ľudí.

V nedeľu demonštranti na niekoľko hodín zablokovali cestu medzi obcami Marchevo a Garmen a prinútili vodičov využiť obchádzku - v uplynulých dňoch pokračovali v protirómskych protestoch.

"Naša trpezlivosť sa skončila," hlásali slogany na transparentoch demonštrantov. Starostovi obce Garmen dali protestujúci týždeň na likvidáciu ilegálnej rómskej osady. Tá stojí na okraji obce už niekoľko rokov a momentálne v nej žije okolo 150 ľudí. Miestni občania tvrdia, že sa sem prisťahovali Rómovia, ktorí boli neželanými osobami inde v Bulharsku, pretože sú podozriví z trestnej činnosti. Súčasne si kladú otázky, prečo ich polícia trpí.

Prítomnosť bezpečnostných zložiek v Garmene a okolí sa v uplynulých dňoch výrazne zvýšila. Obec sa ocitla pod policajnou ochranou, ktorá by mala zabrániť eskalácii násilia.