Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bulharského oligarchu Božkova vzali do väzby po návrate z exilu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovo je Božkov, ktorý svoje imanie získal vďaka podnikaniu v oblasti hazardu, obvinený z 20 trestných činov rozdelených do troch rôznych súdnych prípadov.

Sofia 26. augusta (TASR) - Bulharského podnikateľa Vasila Božkova zadržali na letisku v Sofii hneď po jeho nečakanom návrate z exilu v Dubaji. TASR o tom píše podľa piatkovej správy agentúry DPA.

Tento oligarcha, ktorý bol považovaný za najbohatšieho Bulhara, než v roku 2020 utiekol z krajiny, aby sa vyhol trestnému stíhaniu, je zadržaný so 72-hodinovou väzobnou lehotou, informovala v piatok prokuratúra v bulharskom hlavnom meste.

Právny zástupca Božkova novinárom povedal, že jeho klient sa dobrovoľne vrátil domov, aby pred súdom "očistil svoje meno".

Obvinenia voči 67-ročnému podnikateľovi, ktorý kedysi vlastnil aj futbalový klub Levski Sofia, sú rozsiahle a závažné. Patrí medzi ne napríklad aj vedenie organizovanej zločineckej skupiny, vyhrážanie sa zabitím a účasť na vraždách.

Celkovo je Božkov, ktorý svoje imanie získal vďaka podnikaniu v oblasti hazardu, obvinený z 20 trestných činov rozdelených do troch rôznych súdnych prípadov. V roku 2021 mu Spojené štáty zakázali vstup na svoje územie, pretože niekoľkokrát "podplatil vládnych predstaviteľov" v Bulharsku.

Božkov bol vyšetrovaný aj pre podozrenie zo spáchania trestných činov proti Bulharskej republike. Podľa prokuratúry v Sofii mal v roku 2020 financovať protesty proti vtedajšej vláde premiéra Bojka Borisova a bývalého generálneho prokurátora Ivana Geševa.