Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Bulharskí demonštranti blokujú cesty, nechcú odstavenie elektrární

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti sa približne polovica bulharskej elektrickej energie vyrába z uhlia a ďalšia tretina z jadrovej energie.

Sofia 29. septembra (TASR) - Bulharskí baníci a zamestnanci elektrární v piatok protestovali proti plánom odstaviť uhoľné elektrárne v rámci prechodu na ekologickejšie zdroje energie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Zástupcovia priemyslu uviedli, že protestujúci zablokovali kľúčové diaľnice na protest proti plánom prozápadnej vlády v troch bulharských regiónoch, v ktorých sa ťaží uhlie.

Demonštranti žiadajú "spravodlivú energetickú transformáciu" pre južné a juhozápadné regióny. Protestujúci zablokovali cestu E-79 na juhozápade Bulharska, ktorá vedie do Grécka, a diaľnicu Trakia vedúcu k Čiernemu moru a do tureckého Istanbulu.

To podľa miestnych správ viedlo k dopravným zápcham dlhým viac ako kilometer. Protest zablokoval tiež trasu cez Priesmyk republiky v pásmovom pohorí Stará planina, čím sa zabránilo aj cestovaniu do Grécka a Turecka.

Jeden z demonštrantov vyhlásil hladovku.

Bulharsko chce do roku 2038 zatvoriť svoje uhoľné elektrárne a bane. Demonštranti súhlasia s dátumom, ale nie so spôsobom, akým sa má prechod na čistejšiu energiu realizovať.

Napriek protestom má vláda premiéra Nikolaja Denkova v piatok schváliť plány na zatvorenie troch uhoľných oblastí, aby sa vyhla strate finančných prostriedkov na prechod na čistú energiu vo výške 2,3 miliardy dolárov z plánu obnovy EÚ. Denkov uviedol, že plány Bulharska musia byť predložené do piatka.

Zástupcovia baníkov a zamestnancov uhoľných elektrární žiadajú mesačný odklad, aby sa mohli zúčastniť na procese plánovania energetickej transformácie. V súčasnosti sa približne polovica bulharskej elektrickej energie vyrába z uhlia a ďalšia tretina z jadrovej energie.