Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Z útoku na autobus s Izraelčanmi v Bulharsku je podozrivý Austrálčan

Pohľad na autobus s izraelskými turistami zničený po stredajšej bombovej explózii na letisku v bulharskom Burgase. Foto: TASR/AP

Izrael po výbuchu bomby v autobuse vezúcom turistov do ich hotela na čiernomorskom pobreží obvinil z útoku Irán a Hizballáh.

Washington 5. februára (TASR) - Z bombového útoku na autobus v bulharskom Burgase, pri ktorom vlani zahynuli piati izraelskí turisti a bulharský vodič, je podozrivý Austrálčan.

Pod podmienkou zachovania ich anonymity o tom dnes informovali dvaja západní predstavitelia oboznámení s výsledkami vyšetrovania, ktorých citovala agentúra Associated Press.

Vyšetrovatelia majú dnes informovať o svojich záveroch bulharskú vládu.

Americkí predstavitelia očakávajú, že bulharskí vyšetrovatelia spoja bombový útok z 18. júla s militantným hnutím Hizballáh. Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí USA pripravujú s týmto očakávaním vyhlásenia, informoval Associated Press nemenovaný americký oficiálny zdroj. Uviedol, že Washington si už dlho želá, aby Európska únia označila Hizballáh za teroristickú organizáciu.

Izrael po výbuchu bomby v autobuse vezúcom turistov do ich hotela na čiernomorskom pobreží obvinil z útoku Irán a Hizballáh.


Bulharsko potvrdilo, že za bombovým útokom v Burgase stál Hizballáh



Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov dnes potvrdil, že za minuloročným bombovým útokom na autobus s izraelskými turistami v čiernomorskom letovisku Burgas stáli dvaja jednotlivci napojení na libanonské militantné hnutie Hizballáh. Mali kanadský a austrálsky pas, informovala agentúra Reuters.

"Zistili sme, že boli členmi militantného krídla Hizballáhu," povedal Cvetanov na tlačovej konferencii.

Na útoku sa podľa neho podieľali traja ľudia, pričom dvaja z nich mali platné pasy Austrálie a Kanady. Podľa vyšetrovateľov sú obaja podozriví z toho, že diaľkovo odpálili v bombu, ktorá v autobuse zabila päť izraelských turistov a bulharského vodiča. Vyšetrovatelia objavili dôkazy o financovaní a spojení medzi Hizballáhom a oboma podozrivými, uviedol minister.

Hizballáh svoju účasť na atentáte poprel.

Izrael obvinil z útoku Irán a Hizballáh, Iránom podporované vplyvné šiitské islamistické hnutie, ktoré je zastúpené v libanonskej vláde.

Holandsko v auguste navrhlo, aby EÚ označila Hizballáh za teroristickú organizáciu podľa vzoru USA, ktoré tak urobili už v 90. rokoch. EÚ by tak mohla zmraziť majetok Hizballáhu v Európe.

Izraelský premiér privítal výsledky bulharského vyšetrovania útoku v Burgase



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes privítal výsledky vyšetrovania bulharských orgánov, ktoré spájajú libanonské militantné hnutie Hizballáh s vlaňajším bombovým útokom na autobus s izraelskými turistami v Burgase. Premiér vyhlásil, že Hizballáh a Irán vedú "globálnu teroristickú kampaň" a vyjadril nádej, že Európska únia "prijme nevyhnutné závery" a označí Hizballáh za teroristickú organizáciu.

Bulharský minister vnútra Cvetan Cvetanov dnes potvrdil, že na autobus s izraelskými turistami v čiernomorskom letovisku zaútočili 18. júla 2012 militanti z Hizballáhu. Pri výbuchu na parkovisku letiska v Burgase zahynuli piati Izraelčania, bulharský vodič a doteraz neidentifikovaný atentátnik.

Netanjahu povedal, že bulharské vyšetrovanie minuloročného útoku "potvrdilo to, čo sme už vedeli, že Hizballáh a jeho patrón, Irán, vedú globálnu teroristickú kampaň naprieč hranicami a kontinentmi".

"Útok v Burgase bol útokom na európskej pôde proti členovi Európskej únie. Dúfame, že Európania dospejú k nevyhnutným záverom o skutočnej povahe Hizballáhu," uviedol ďalej Netanjahu.