Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bulharsko čelí kritike Rady Európy za zlé podmienky vo väzniciach

Pohľad na komplex budov Rady Európy vo francúzskom Štrasburgu Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rada Európy kritizuje bulharské úrady za to, že opakovane neriešia základné nedostatky v zaobchádzaní s osobami zbavenými osobnej slobody a podmienkach ich zadržiavania.

Sofia 26. marca (TASR) - Výbor Rady Európy pre prevenciu týrania (CPT) dnes ostro kritizoval Bulharsko za zanedbávanie povinnosti vytvoriť normálne podmienky pre odsúdencov odpykávajúcich si trest v tamojších zanedbaných a preplnených väzniciach. Informovala o tom agentúra AP.

Bulharské úrady opakovane neriešia základné nedostatky v zaobchádzaní s osobami zbavenými osobnej slobody a podmienkach ich zadržiavania, píše sa v stanovisku ľudskoprávnej inštitúcie. Zámerné zlé zaobchádzanie má v bulharských väzniciach podľa CPT pritom vzrastajúcu tendenciu.

Ďalším závažným problémom väzenského systému balkánskej krajiny je "zakorenená korupcia", dodáva CPT. Výbor uskutočnil od roku 1995 v bulharských väzniciach desať inšpekcií.

"K takémuto druhu verejného vyhlásenia pristupujeme iba vo veľmi ojedinelých prípadoch a dá sa to považovať za výstrahu pre danú krajinu," uviedol pre AP hovorca Rady Európy.

Od roku 1990, keď CPT začala svoju činnosť, bola podobne ostrá kritika adresovaná členským krajinám RE iba v šiestich prípadoch - trikrát Rusku, dvakrát Turecku a jedenkrát Grécku.

Bulharsko má 13 väzenských zariadení, v ktorých sa nachádza 10.000 odsúdencov. Najnovšia väznica bola postavená v roku 1983. Podľa rezortu spravodlivosti sú zlé podmienky najmä v najstarších väzniciach v Sofii, v Burgase a vo Varne.