Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bulharsko navrhlo eurokomisárku Georgievovú za šéfku diplomacie EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Georgievová, ako zástupkyňa krajín východnej Európy, ktorá hovorí plynule anglicky a rusky, by mohla byť kompromisnou kandidátkou.

Brusel 6. augusta (TASR) - Doterajšia bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová, bola dnes oficiálne navrhnutá na post vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Ide v poradí už o tretiu nomináciu na post, ktorý teraz zastáva britská politička Catherine Ashtonová.

Kandidatúru Georgievovej na jeden z najdôležitejších postov v exekutíve EÚ navrhol dočasný bulharský premiér Georgi Bliznaški, ktorý sa dnes ujal svojej funkcie.

"Ide o zaslúženú kandidatúru. Ak by sa jej podarilo dostať tento post, bol by to veľký úspech pre bulharskú zahraničnú politiku," uviedol Bliznaški.

Georgievová bude mať silnú konkurenciu, nakoľko Taliansko ako prvé navrhlo za Ashtonovej nástupkyňu svoju ministerku zahraničných vecí Federicu Mogheriniovú. Tá však čelí tvrdej opozícii Poľska a pobaltských krajín. Ako druhé podalo oficiálnu žiadosť Poľsko, ktoré na Ashtonovej funkciu presadzuje svojho šéfa diplomacie Radoslawa Sikorského.

Novozvolený predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker bude mať neľahkú úlohu pri výbere správneho kandidáta alebo kandidátky.

Georgievová, ako zástupkyňa krajín východnej Európy, ktorá hovorí plynule anglicky a rusky, by mohla byť kompromisnou kandidátkou. Patrí do najväčšej politickej rodiny v EÚ, Európskej ľudovej strany, čo môže zohrať úlohu pri hľadaní rovnováhy medzi hlavnými európskymi stranami, ak napríklad ekonomicky dôležitú funkciu získa nominant socialistov.

Bývalá viceprezidentka Svetovej banky bude mať čoskoro 61 rokov. V EK má v súčasnosti na starosti má portfólio pre humanitárnu pomoc. Vďaka tejto funkcii precestovala mnoho oblastí konfliktov a prírodných katastrof na svete a jej meno nie je neznáme ani širšej medzinárodnej verejnosti.