Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Krajne pravicoví extrémisti usporiadali v Sofii fakľový pochod

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pochod, ktorý vyvolal v miestnych médiách obavy o vzostupe pravice v tomto balkánskom štáte, sa uskutočnil napriek medzinárodnému odsúdeniu.

Sofia 18. januára (TASR) - Stovky krajne pravicových extrémistov pochodovali v sobotu centrom bulharskej metropoly Sofia na počesť bulharského generála Christa Lukova, ktorý v 30. a 40. rokoch 20. storočia viedol organizáciu podporujúcu nacistov.

Pochod, ktorý vyvolal v miestnych médiách obavy o vzostupe pravice v tomto balkánskom štáte, sa uskutočnil napriek medzinárodnému odsúdeniu, informovala agentúra Reuters.

Každoročný "Lukovský pochod" organizovaný krajne pravicovou Bulharskou národnou úniou, pritiahol stovky podporovateľov oblečených v tmavom. Tí, pochodujúc centrom Sofie, držali fakle a bulharské vlajky a skandovali nacionalistické heslá, napísala agentúra AP.

Podľa kritikov sprievod zatieňuje úsilie vlády predstaviť bývalý komunistický balkánsky štát, ktorý vstúpil do Európskej únie v roku 2007, ako progresívnu a otvorenú krajinu v čase, keď Bulharsko do konca júna predsedá v Rade EÚ.

Ľudskoprávne organizácie, politické strany aj zahraničné veľvyslanectvá Lukovský pochod odsúdili a jeho organizátorov obvinili z podpory rasizmu, xenofóbie a antisemitizmu.

Americké veľvyslanectvo v Sofii vo vyhlásení uviedlo, že generál "Christo Lukov bol stúpencom nacistov, ktorý podporoval nenávisť a nespravodlivosť a nie je niekto, kto si zaslúži, aby ho uctievali."

Pochodu sa taktiež zúčastnili krajne pravicové skupiny z niekoľkých európskych krajín vrátane Nemecka, Švédska, Maďarska a Estónska. Nazvali sa bulharskými nacionalistami a Lukova opísali ako "bulharského vojnového hrdinu".

Pochod strážili policajti, ale k incidentom nedošlo.

Christo Lukov bol bulharským ministrom vojny v rokoch 1935-1938 a podporoval nacistov v Nemecku. Presadil bulharský zákon založený na tzv. Norimberských zákonoch z roku 1935, ktorý zbavil Židov ich občianskych práv.