Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce Bulharov protestovali proti chudobe, korupcii a systému

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Protesty odštartovala minulý mesiac nespokojnosť Bulharov s rastúcou cenou elektrickej energie, ako aj s prehlbujúcou sa chudobou.

Sofia 3. marca (TASR) - Desaťtisíce Bulharov sa dnes zhromaždili vo viacerých bulharských mestách na protest proti chudobe a korupcii v ich krajine, pričom žiadajú svojich politických predstaviteľov, aby v parlamente prijali také legislatívne zmeny, ktoré zabezpečia účasť bežných občanov na politickom živote v krajine.

Ako informovala agentúra AP, protesty, ktoré Bulhari v Sofii, Varne a ďalších väčších mestách zorganizovali najmä prostredníctvom internetových sociálnych sietí, sa dnes prekrývali s oslavami pri príležitosti štátneho sviatku.

Demonštranti mávali bulharskými vlajkami a skandovali heslá proti vrcholným politikom zo všetkých táborov.

Protesty odštartovala minulý mesiac nespokojnosť Bulharov s rastúcou cenou elektrickej energie, ako aj s prehlbujúcou sa chudobou, pričom podľa AP postupne prerástli do občianskeho odporu voči politickému systému v krajine.

Pri zrážkach polície s demonštrantami utrpelo pred dvoma týždňami zranenia najmenej 20 ľudí. V reakcii na to sa vzdal funkcie premiér stredo-pravicovej koalície Bojko Borisov, čím vytvoril podmienky na vypísanie predčasných volieb, ktoré prezident Rosen Plevneliev stanovil na 12. mája.

Hlavné politické strany po odstúpení Borisova odmietli vytvoriť novú regulárnu vládu za súčasného zloženia parlamentu. Do volieb by mal krajinu doviesť prechodný kabinet; jeho vymenovanie sa očakáva na budúci týždeň.

Bulharský parlament v stredu v zrýchlenom konaní v reakcii na masové protesty schválil zákon, ktorý uľahčí zníženie cien elektriny s cieľom upokojiť rozhorčenú verejnosť. Od marca by tak mala klesnúť cena elektrickej energie o osem percent.