Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Bulharsku sa protesty vyhrocujú, poslanci uviazli v parlamente

Protesty v Bulharsku Foto: TASR/AP

Protesty proti ľavicovej bulharskej vláde trvajú v Sofii už 40 dní. Demonštranti žiadajú odstúpenie premiéra Plamena Orešarského a vypísanie nových volieb.

Sofia 24. júla (TASR) - Protivládne protesty v bulharskom hlavnom meste Sofia dnes vyústili do násilností, počas ktorých utrpelo v utorok vo večerných hodinách zranenia najmenej desať ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Stovky demonštrantov zablokovali budovu parlamentu v Sofii, kde sa ešte o polnoci miestneho času nachádzali desiatky poslancov a traja ministri. Pri potýčkach medzi demonštrantami a políciou utrpelo podľa bulharských médií zranenia približne desať osôb, niektorí mali zranenia hlavy. Protestujúci sa totiž pokúšali vtrhnúť do budovy parlamentu.

Polícia sa pokúsila s použitím sily rozohnať demonštrantov, ktorí si posadali okolo parlamentu, aby mohla z budovy evakuovať uviaznutých politikov. Pred parlament prišiel autobus, ktorý mal politikov odviezť, demonštranti však vytvorili živú reťaz a zabránili tak vozidlu v pohybe, napísala agentúra AP. Demonštranti skandovali na adresu polície "Vrahovia!" vo chvíli, keď ťažkoodenci zasiahli a snažili sa uvoľniť vozidlu cestu. Tento pokus o evakuáciu však nevyšiel a politici sa museli stiahnuť späť do parlamentu.

Protesty proti ľavicovej bulharskej vláde trvajú v Sofii už 40 dní. Demonštranti žiadajú odstúpenie premiéra Plamena Orešarského a vypísanie nových volieb.