Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prozápadná GERB v Bulharsku vyhrala voľby, hľadá partnera do koalície

Líder GERBu Bojko Borisov. Foto: TASR/AP

Vodca GERB, bývalý bulharský premiér Bojko Borisov, už deklaroval, že je pripravený vytvoriť novú vládu.

Sofia 27. marca (TASR) - Strana Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) síce podľa odhadov zvíťazila v nedeľných predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku, ale bude musieť viesť rokovania o zostavení koaličnej vlády.

Ústredná volebná komisia dnes po spracovaní približne 90 percent odovzdaných hlasovacích lístkov informovala, že prozápadná strana GERB získala vo voľbách 32,58 percenta hlasov. Bulharská socialistická strana (BSP), ktorá sa zasadzuje za tesnejšie kontakty s Ruskom, má zatiaľ podporu 26,82 percenta voličov a podľa agentúry DPA zostáva v opozícii.

Vodca GERB, bývalý bulharský premiér Bojko Borisov, už deklaroval, že je pripravený vytvoriť novú vládu.

Podľa DPA by sa mohol pokúsiť vytvoriť koalíciu s niektorou z troch zostávajúcich menších strán, ktoré prekročili nutnú štvorpercentnú bariéru pre vstup do parlamentu.

Ide o pravicové združenie Jednotní vlastenci, ktorí získali 9,17 percenta hlasov, ďalej o Hnutie za práva a slobody (DPS), ktoré zastupuje početnú tureckú menšinu a vo voľbách ho podľa doterajších výsledkov podporilo 8,93 percenta voličov, či populistickú stranu Vôľa, ktorá je nováčikom na bulharskej politickej scéne a do parlamentu sa dostane na základe zisku 4,11 percenta hlasov, spresnila DPA.

Agentúra dodala, že konečné oficiálne výsledky musí ústredná volebná komisia oznámiť do troch dní.

Predčasné parlamentné voľby v Bulharsku sú dôsledkom odstúpenia vlády na čele s Borisovom, ktoré nasledovalo po drvivej porážke kandidátky GERB v novembrových prezidentských voľbách. Ani jedna zo strán následne neprejavila záujem o zostavenie nového koaličného kabinetu, takže jediným východiskom boli predčasné voľby. V januári sa moci ujala dočasná úradnícka vláda premiéra Ogňana Gerdžikova.