Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bulharsko ratifikovalo dohodu s Poľskom o oprave stíhačiek MiG-29

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dohoda je ďalším krokom Bulharska k postupnému odpútaniu sa od ruských dodávateľov.

Sofia 27. novembra (TASR) - Bulharský parlament ratifikoval dnes dohodu s Poľskom, ktoré je jeho spojencom v NATO, o oprave starnúcich stíhačiek MiG-29, ktoré má balkánska krajina ešte z čias sovietskej éry. Dohoda je súčasťou snahy Bulharska znížiť svoju závislosť od Ruska.

Dohoda, ktorú sa Rusko pokúšalo zmariť, zakotvuje, že Poľsko požičia Bulharsku na dva roky dva letecké motory a opraví motory zo šiestich stíhačiek MiG-29 za odhadovanú cenu 6,14 milióna eur, informovala tlačová agentúra Reuters.

Za dohodu hlasovalo 130 bulharských poslancov, 41 hlasovali proti.

Bulharsko bolo spojencom Moskvy počas studenej vojny a malo s Ruskom dohodu o údržbe stíhačiek, ktorá vypršala v septembri. Bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev povedal, že Poľsko by mohlo teraz opraviť stíhačky za nižšiu cenu.

Dohoda je ďalším krokom Bulharska k postupnému odpútaniu sa od ruských dodávateľov. Tento trend sa zrýchlil po tom, ako Európska únia a USA uvalili na Rusko sankcie pre jeho úlohu v ukrajinskej kríze.

Ruský výrobca lietadiel, spoločnosť RSK MiG, však namietal, že Poľsko stíhačky nemôže opraviť, pretože nemá právo poskytovať náhradné diely k stíhačkám tretím krajinám.

Nenčev to odmietol s tým, že Poľsko poskytlo jeho krajine záruky pre potrebné opravy. "Poľsko je jediná krajina, ktorá má ekonomickú možnosť i technologické kapacity na údržbu a opravu našich MiG-29," povedal v parlamente.